latinica  ћирилица
12/01/2018 |  11:40 ⇒ 14:06 | Autor: RTRS

Doček Pravoslavne nove godine

Pravoslavni vjernici sutra dočekuju Novu godinu po julijanskom kalendaru.
Pravoslavna Nova godina (ilustracija: RTRS) -
Pravoslavna Nova godina (ilustracija: RTRS)

U opštini Istočno Novo Sarajevo biće organizovan doček pravoslavne Nove godine na otvorenom.

Program će početi u 21.00 čas, a od 22.00 časa posjetioce će zabavljati novosadska grupa Garavi sokak, najavljeno je iz kabineta načelnika opštine, koja je doček organizovala u okviru manifestacije Zima u Istočnom Novom Sarajevu. Posjetiocima će tradicionalno biti posluženo besplatno kuvano vino, a biće organizovan i vatromet.

Organizovanog dočeka na otvorenom neće biti u drugim opštinama koje su u sastavu Istočnog Sarajeva, kao ni na Јahorini.

Kao i ranijih godina, većina hotela i ugostiteljskih objekata na Јahorini priprema dobru zabavu za doček pravoslavne Nove godine, uz bogatu gastro i velnes ponudu. Smještajni kapaciteti na Јahorini su poprilično popunjeni, a hotel "Bistrica" za predstojeće praznike je popunjen oko 80 odsto, rekla je Srni portparol Olimpijskog centra "Јahorina" Sanja Ćeremidžić.

I u Čajniču će sutra biti organizovan doček na otvorenom, a u programu će učestvovati lokalni umjetnici. Doček će biti organizovan na platou ispred Doma kulture "Filip Višnjić", dok će se u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice služiti moleban i blagodarenje, saopštili su organizatori - opština Čajniče i Crkvena opština.

"Program počinje u 21.00 čas. Za okupljene će biti obezbijeđeni roštilj i vino, a u ponoć je planiran vatromet i obraćanje načelnika opštine Gorana Karadžića", navedeno je u saopštenju.

Organizovanog dočeka na otvorenom ove godine neće biti u Banjaluci. Međutim, sutra će u najvećem gradu Srpske biti održan prvi "Ćevap fest" koji će, uz najbolje banjalučke ćevape, donijeti i bogat cjelodnevni kulturno-zabavni program.

Naveče će biti održan koncert Gradskog tamburaškog orkestra, te banjalučkog benda Odeon.

Organizovanog dočeka u drugom najvećem gradu u Republici Srpskoj - Bijeljina neće biti. Doček novih godina na trgovima uz muzički program, zabavu, kuvano vino i vatromet, kakav se organizuje širom Srpske i zemalja regiona, godinama već nije organizovan u Bijeljini.

Iz Gradske uprave navode da je 13.000 KM koje su bile namijenjene za proslavu tradicionalne Srpske nove godine preusmjereno dijelom za kupovinu 100 božićnih pečenica koje je Gradska boračka organizacija podijelila socijalno ugroženim porodicama. Preostali novac će, najavljuju, biti utrošen tokom proslave Pantelinskih dana u Bijeljini.

Organizovanog dočeka neće biti u Srebrenici i Bratuncu. U bratunačkim i srebreničkim kafićima i restoranima biće organizovan doček bez posebnog programa i ponude, pa rezervacije mjesta i konzumacije nisu potrebne.