latinica  ћирилица
12/01/2018 |  12:28 ⇒ 14:10 | Autor: RTRS

Pregled muzičkih dešavanja u Srpskoj (VIDEO)

Mnogo zanimljivih muzičkih dešavanja obilježilo je godinu koja je za nama. Među njima posebno se izdvaja Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije, a tu su brojni festivali, koji su već odavno stekli titulu tradicionalnih i privlače sve veći broj turista iz regiona. Uradili smo pregled muzičkih dešavanja u 2017. godini.
Bijelo dugme u Banjaluci - Foto: RTRS
Bijelo dugme u BanjaluciFoto: RTRS

Pravoslavna nova 2017. godina dočekana je u Banjaluci na Trgu Krajine uz ponovo okupljenu grupu Bijelo dugme. Uslijedili su tradicionalni novogodišnji koncerti Banjalučke filharmonije i Gradskog tamburaškog orkestra.

25. rođendan Televizije i 50. rođendan Radija Republike Srpske proslavljeni su uz spektakularne koncerte grupe Van Gog i Big benda Dejana Petrovića, te brojne domaće izvođače.

Proljeće je svakako bilo u znaku najmlađih, uz neizbježni Festival dječijeg folklora Vaskršnji koncert i Đurđevdanski festival dječije pjesme, koji već 24 godine naša Radio-televizija organizuje s velikim uspjehom.

Kastel rok fest obilježili su nastupi Bajage i Instruktora, Nevenih beba, Kikija Lesendrića i Pilota, Tonija Cetinskog, Parnog Valjka i drugih.

Međunarodni festival folklora Dukat fest, na svoju desetu godišnjicu, okupio je ansamble iz Venecuele, Portorika, Indonezije, Čilea, Poljske, Slovačke, Rusije, BiH i Indije.

Najpoznatiji festival demo bendova u jugoistočnoj Evropi- Demofest, svoj deseti rođendan obilježio je uz 50 demo bendova iz cijelog regiona, od kojih je najbolji bio šabački Slonz.

Banjalučki dani muzike i piva bili su u znaku legendarnih grupa Riblja čorba, Galija, Generacija 5, Divlje jagode i mnogih drugih.

Veliku pažnju publike privukao je i OK fest na Sutjesci, koncertima Јosipe Lisac, Psihomodo pop, Van Gog, Dubioze kolektiv, Let 3 i mnogih drugih.

Na prvom Festivalu srpskog folklora, uz brojne folklorne grupe iz Kanade i regiona, nastupila je Biljana Krstić, sa orkestrom Bistrik, a tradicionalni Kozara etno fest, okupio je oko 450 učesnika iz oasm zemalja.

Međunarodni festival studentskih pozorišta Kestenburg otvorila je grupa Emir Kusturica i Nou smouking orkestra.

Јedna od najdugotrajnijih manifestacija na ovim prostorima- Ljeto na Vrbasu, otvorena je koncertom Banjalučke filharmonije i Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički", koji su, kao veliki združeni simfonijski orkestar, svirali najpoznatije teme filmske i evergrin muzike.

Najveći festival elektronske muzike u BiH- Freš vejv, doveo je u Banjaluku neke od najaktuelnijih svjetskih di-džejeva. Dabfajr, DŽejms Zabiela i Mahmut Orhan samo su neka od imena.

Tu su još i brojni koncerti, od kojih je najveću pažnju, svakako, privukao koncert Akademskog ansambla pjesama i igara ruske armije Aleksandrov, koji je primio odlikovanje od predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.

Dječijim festivalom Mali kompozitor obilježen je međunarodni Dan djeteta, a ruski balet na ledu "Krcko Oraščić" donio je dašak zimske čarolije.

Godina je završila spektakularnim koncertom, u okviru tradicionalne Donatorske večere "S ljubavlju hrabrim srcima", uz zvijezde poput Miroslava Ilića, Željka Samardžića, Saše Kovačevića, Željka Јoksimovića, Tropiko benda i mnogih drugih.

A u Novu godinu Banjalučani su ušli uz trodnevnu žurku na Trgu Krajine, uz Sergeja Ćetkovića, Ivanu Negativ, Lukijana Ivanovića, Nikolu Rokvića, Leksington bend, DŽenana Lončarevića i Tonija Cetinskog.