latinica  ћирилица
12/01/2018 |  16:11 ⇒ 13/01/2018 | 08:49 | Autor: RTRS

Kako je Institut za nestale udomio fočanskog veterinara Nikolu Perišića? (VIDEO)

Nakon što su u septembru u Kolegijumu instituta za nestale BiH, udomili fočanskog veterinara Nikolu Perišića, iz SDS-a su se pobrinuli da i u privremenom Upravnom odboru Instituta zbrinu svoj kadar. Na prijedlog Međunarodne komisije za nestala lica, Savjet ministara BiH odlučio je da vlasenički ljekar Ostoja Dragutinović, doktor iz Vlasenice, popuni upražnjeno mjesto nakon ostavke Momira Škiljevića.
Nikola Perišić - Institut za nestala - Foto: RTRS
Nikola Perišić - Institut za nestalaFoto: RTRS

Dragutinović je za porodice nestalih iz Republike Srpske anonimna ličnost, ali je Vlaseničanima između ostalog, poznat i po ulozi u blokadi tamošnjeg Doma zdravlja. 

Od septembra i imenovanja Nikole Perišića za srpskog člana Kolegijuma Instituta za nestale BiH, porodice iz Republike Srpske slute, proces traženja je okončan, jer za proteklih nekoliko mjeseci porodice su sasvim izgubile kontakte sa Institutom. Milan Mandić, bivši član Savjetodavnog odbora Instituta, kaže za 14 godina, koliko je uključen u proces traženja, za aktuelne srpske kadrove u upravljačkim strukturama Instituta nikada nije ni čuo. Pita se i ko je Ostoja Dragutinović.

"Nikad čuo ni za tog anonimusa, kao ni za Nikolu Perišića, koji je zamjenio Mišića, kao ni za nekakvog Petra Šikmana, koji ima svoju pilanu. Samo me interesuje šta će oni sad uraditi u Institutu. Nikad niko od njih nije pokušao kontaktirati s nama", rekao je predsjednika Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić.

Savjet ministara, na osnovu prijedloga ICMP-a u decembru prošle godine na upražnjeno mjesto, nakon Škiljevićeve ostavke, imenovao je Ostoju Dragutinovića za novog člana privremenog upravnog odbora. Pitali smo se da li je možda ICMP-u poznata uloga vlaseničkog ljekara u procesu traženja, jer njihov prethodni kandidat Momir Škiljević zaista se u Crvenom krstu Srpske angažovao na traženju nestalih. No, potvrde nema ni u odgovoru iz Međunarodne komisije.

"Razlog nominovanja g. Ostoje Dragutinovića u Upravni odbor Instituta za nestale je taj što je od svih zainteresovanih kandidata, gospodin Dragutinović pokazao najveći integritet i predanost jačanju Instituta za nestale osobe BiH", navodi se u odgovoru ICMPA-a.

Bijaše uzaludan pokušaj da od dr Dragutinovića saznamo da li su mu uz jačanje integriteta Instituta važne i porodice decenijama traženih Srba.

No, nakon što je nagrađen pozicijom u upravljačkim strukturama Instituta, na našu adresu pristižu informacije koje kompromituju Dragutinovića. Vlaseničani mu pripisuju značajnu ulogu u blokadi tamošnjeg doma zdravlja. Naime, još 2007. Fond zdravstvenog osiguranja Srpske zabranio mu je propisivanje lijekova na recept, jer je utvrđeno da je propisivao 145 odsto više lijekova sa pozitivne liste od prosjeka filijale kojoj pripada Dom zdravlja u Vlasenici. Dobio je otkaz, i uslijedilo je višegodišnje sudovanje.

Osim navodnih zasluga za nedavnu blokadu računa u vlaseničkom Domu zdravlja, Dragutinović je, kaže Vasiljević, za vrijeme SDS-ove vladavine, bez tendera u prizemlju upravne zgrade te zdravstvene ustanove otvorio privatnu apoteku, u kojoj je suvlasnik. Pri tom, vlasnik je i privatne ordinacije i luksuzne kuće u Vlasenici. Savjetnik je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, a "skromne" prihode ostvarivaće i u privremenom upravnom odboru Instituta za nestale. Partijske zasluge još jednog SDS-ovog funkcionera, Ostoje Dragutinovića nagrađene su, nadajmo se ne na štetu nestalih Srba i njihovih porodica.