latinica  ћирилица
12/01/2018 |  16:30 ⇒ 13/01/2018 | 08:38 | Autor: RTRS

Da li je na pomolu nova kriza u institucijama BiH? (VIDEO)

Da li je na pomolu nova kriza u institucijama BiH?Predsjednik DF-a Željko Komšić najavio je ponovnu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH na ovogodišnjim opštim izborima.
Željko Komšić - Foto: RTRS
Željko KomšićFoto: RTRS

Najava je došla u momentu kada se lome koplja oko izmjena Izbornog zakona BiH koje su predložili predstavnici hrvatskih stranaka s ciljem da se spriječi da jedan narod drugom bira predstavnike.

Nakon dva mandata kao hrvatski član Predsjedništva BiH, od 2006. do 2010. godine Željko Komšić bi ponovo da zasjedne u tu fotelju u kojoj je trenutno lider HDZ-a Dragan Čović. Da će se kandidovati potvrdio je za federalne medije.

"Kako stvari sad stoje hoću. Nikad stvari nisu gotove, ta vrsta utakmice se igra do zadnje sekunde" rekao je predsjednik DF-a Željko Komšić.

I dok Komšić kao razlog kandidature navodi kako moraju prestati ucjene sa Izbornim zakonom, svima je već poznato da su upravo njegovi raniji mandati koje je kao kandidat SDP-a osvojio zahvaljujući bošnjačkim glasovima jedan od glavnih razloga zbog kojih su hrvatske stranke i pokrenule pitanje izmjena Izbornog zakona.

"BiH je dospjela u sadašnju situaciju, jer su pripadnici jednog naroda drugom birali člana Predsjedništva BiH", istakla je zamjenik predsjednika HDZ-a Borjana Krišto.

A današnja situacija u BiH u znaku je političke krize. Koju Komšićeva kandidatura očigledno može samo produbiti.

"Principijelno ne mislim da će to doprinijeti bilo kakvom smirivanju tenzija u ovoj zemlji, čak naprotiv, mislim da će dodatno usložniti tzv. hrvatsko pitanje u BiH, dodatno će dati argumente i HDZ-u i svima onima koji brane poziciju kolektivnog predstavljanja Hrvata da insistiraju na svojim zahtjevima", istakao je politikolog Adis Arapović.

To potvrđuje i izjava hrvatskog delegata u bh. Domu naroda Maria Karamatića.

"Ukoliko dođe do njegove kandidature, u što čisto sumnjam, očekujem da će to biti kraj ovog mutanta kojeg mi nazivamo domovinom, kojeg nam je nametnula međunarodna zajednica i nakon toga da nam ostaje samo mogućnost ili da tri naroda sjednu i naprave zemlju po svojim kriterijumima ili da se lijepo raziđemo, pozdravimo i završimo sa ovom agonijom", poručio je delegat Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH Mario Karamatić.

Kako stvari stoje u trku za drugi mandat hrvatskog člana Predsjedništva sasvim izvjesno da će ući lider HDZ-a Dragan Čović, a svoju kandidaturu najavio je i Јerko Ivanković Lijanović iz stranke Radom za boljitak. A prije zvanične izborne utakmice ne treba sumnjati da će Komšićeva najava kandidature dodatno rasplamsati nastavak parlamentarne rasprave o izmjenama Izbornog zakona koja je zakazana za 17. januar u Predstavničkom domu.