latinica  ћирилица
13/01/2018 |  12:00 ⇒ 12:01 | Autor: RTRS

Stavljanje "Zavetnika" na spisak Senata - dokaz da je sabor na pravom putu

Portparol Srpskog sabora "Zavetnici" Milica Đurđević izjavila je Srni da je činjenica da su se "Zavetnici" našli u "ruskom izvještaju" koji je objavio Senat SAD, kao jedna od tri proruske organizacije sa najvećim uticajem u Srbiji, za njih na neki način i satisfakcija i dokaz da su na pravom putu i odudaraju od onih u Srbiji koje su SAD ubacile u svoje šablone.
"Zavetnici" - Foto: RTRS
"Zavetnici"Foto: RTRS

"U Srbiji je, na žalost mnogo više onih koji će se naći u Vikiliksovim depešama kao saradnici američke Ambasade. Ovo je samo potvrda da su `Zavetnici` na pravom putu jer nas nisu mogli ni na koji drugi način da ubace u svoje obrasce i šablone ni da nas privole onoj opoziciji i partijama koje su ovde stvarali. Mi od toga odudaramo i samim tim oni imaju potrebu da nas predstave kao neku vrstu ruske političke opcije u Srbiji", naglasila je Đurđevićeva.

Ona je podsjetila da je NATO - lobista Јelena Milić još prije nekoliko godina objavila ime "Zavetnika" na spisku takozvanih ruskih agenata u Srbiji i naglasila da Milićeva i njoj slični ne razumiju da se neko zalaže za saradnju sa Rusijom iz iskrenih pobuda, zato što je to u interesu Srbije i obe države već to predstavljaju kao uticaj Rusije, a da pri tom u Srbiji imaju mrežu svojih nevladinih organizacija.

"Mi u Rusiji imamo prijatelje, partnere, imamo saradnike. Naš je odnos zasnovan na međusobnom poštovanju i poverenju. Mi se upravo zalažemo za saradnju sa Rusijom jer Rusija nema isti princip spoljne politike kao SAD da se meša u unutrašnja pitanja već se trudi da joj Srbija bude saveznik čije interese poštuje", rekla je Đurđevićeva.

U osvrtu na spisak koji je nedavno objavljen, ona je rekla da je sama u protekla tri mjeseca imala brojne kontakte sa novinarima sa Zapada i njihovim istraživačima koji su dolazili iz vrlo ozbiljnih medijskih kuća i istraživačkih centara i postavljali joj pitanja na temu saradnje "Zavetnika" sa Rusijom i da im je to i bila najinteresantnija tema.

"I naravno da je to meni sugerisalo da oni pokušavaju da inputiraju nama neku vrstu sprege sa Rusijom. Mi se te sprege, naravno ne odričemo, ali tu nikako nije reč o nekoj vrsti produžene ruke ruske spoljne politike već isključivo ravnopravnih odnosa", navela je ona.

Govoreći o planovima "Zavetnika" u budućnosti Đurđeviđeva je istakla da će Sabor nastaviti da brani nacionalne interese gdje god da su oni ugroženi kao i da će zbog velike podrške koju ima kod građana nastojati da postane dio institucija Srbije.

"Velika je odgovornost. Mi se trudimo, pre svega delima da prave teme otvaramo na pravi način. Nedavno smo proslavili 9. januar u Srpskoj i stiče se utisak da one naše poruke od pre nekoliko godina kada smo rekli da je neophodno da se 9. januar podjednako slavi i u Čačku i u Trebinju i u Nišu i u Banjaluci, da su negde te naše teme i inicijative danas potpuno prihvaćene. To je za nas dokaz da naša borba nije uzaludna i mi naravno nastavljamo", poručila je Đurđevićeva.

Pored "Zavetnika" u takozvanom "ruskom izvještaju" Senata SAD kao najuticajnije "proruske" organizacije u Srbiji navedeni su još i Pokret "SNP Naši" i "Patriotski front".

Izvor: Srna