latinica  ћирилица
15/01/2018 |  11:24 ⇒ 15:18 | Autor: RTRS

Gradiška: U toku konkurs za zakup poljoprivrednog zemljišta (VIDEO)

U Gradišci je u toku konkurs za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske. Predmet oglasa je zemljište površine 2.892 hektara. Poljoprivrednici očekuju da će poslije skoro dvije decenije napokon svi farmeri dobiti dovoljno površina.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Poljoprivrednik Nikola Čakalj iz Laminaca očekuje da će napokon bez većih problema uspjeti da dođe do 20 hektara obradivog zemljišta koliko mu je nedostajalo za potrebe farme: "Predviđeno je da 1.852 hektara budu data u zakup poljoprivrednicima koji se bave stočarstvom, za povrtarsku proizvodnju 260 , za voćarsku 65, za proizvodnju ljekovitog bilja 10 hektara, a 705 hektara odnosi se na 49 poljoprivrednih proizvođača koji su ranije imali zaključene ugovore o zakupu zemljišta, a koji su redovno izmirivali svoje obaveze."

"Predloženim površinama kao i kriterijumima na osnovu kojih bi trebalo da uslijedi raspodjela, zadovoljni su i u Udruženju Agro Lijevče, koje je učestvovalo u kreiranju nacrta oglasa", istakao je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška Branko Stojnić.

Rok za podnošenje pisanih ponuda za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području opštine Gradiška je do 12. februara.