latinica  ћирилица
15/01/2018 |  13:29 | Autor: RTRS

Blagi pad proizvodnje goveđeg mesa

Ukupna proizvodnja goveđeg mesa u prošloj godini procjenjuje se na 19.834 tona, što je blagi pad u odnosu na 2016. godinu, kada je proizvedeno 19.934 tona, rečeno je Srni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.
Meso - Foto: RTRS
MesoFoto: RTRS

Po prosječnoj cijeni od osam KM po kilogramu goveđeg mesa, procjenjuje se da je prošle godine ostvarena ukupna vrijednost proizvodnje od oko 159 miliona KM.

Proizvodnja u govedrastvu se sve više koncentriše, tako da raste broj uzgajivača sa hiljadu i više grla u tovu koji su orjentisani na domaće, ali i na izvozno tržište.

Uzgoj goveda u sistemu krava - tele je u značajnoj ekspanziji i postaje vrlo ekonomična alternativa gazdinstvima koja nemaju tehnološke kapacitete za proizvodnju mlijeka u skladu sa EU standardima.

"Ministarstvo sa svojim stručnim službama ulaže napore da bi se uzgajivači organizovali u stručna udruženja, u skladu sa Zakonom o stočarstvu", rečeno je Srni u resornom ministasrtvu.

Kada je riječ o proizvodnji živinskog mesa, procjenjuje se da je ona prošle godine ostvarena u iznosu od 26.103 tone, što je rast u odnosu na godinu ranije kada je proizvedeno 25.432 tone.

Ukupna vrijednost prošlogodišnje proizvodnje procjenjuje se od oko 107 miliona KM.

Nadležni navode da je povećanje proizvodnje živinskog mesa usko povezano sa kupovnom moći stanovništva, zbog relativno pristupačnih cijena ovog mesa, te se očekuje dalji trend rasta brojlerske proizvodnje pod uslovom da se uklone nedostaci loše organizacije proizvođača i klaničara, kao i nedostatak modernih klaoničkih kapaciteta koji bi bili integratori ove proizvodnje.

"Dodatni impuls povećanja obima brojlerske proizvodnje može biti u odobrenom izvozu živinskog mesa na tržište EU", ističu u Ministarstvu.

Prema podacima stručnih službi Ministarstva, proizvodnja ovčijeg mesa je u porastu zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima u zimskom periodu, te dobrim odnosom ponude i potražnje na tržištu uz veoma malu konkurenciju iz uvoza.

U toku 2017. godine procjenjuje se ukupna proizvodnja ovčijeg mesa u količini od 6.390 tona /u 2016. godini 6.265 tona/, što po prosječnoj cijeni od devet KM po kilogramu određuje ukupnu vrijednost proizvodnje u iznosu od oko 57,5 miliona KM.

"Stručne službe Ministarstva nastoje putem Program uzgoja ovaca i druge mjere da dodatno intenziviraju ovu granu stočarstva, a naročito u pravcu uvođenja produktivnijih rasa i sojeva, unapređenja zdravstvene zaštite, standardizacije i finalizacije proizvoda", napominju u Ministarstvu.

Proizvodnja kozijeg mesa procjenjuje se na 302 tone, ukupne vrijednosti 2.718.000 KM, a svinjskog na 41.049 tona /2016. godine 40.245 tona/, što po prosječnoj cijeni od pet KM po kilogramu procjenjuje ukupnu vrijednost proizvodnje od 205.249.500 KM.

Proizvodnja svinjskog mesa ne zadovoljava u kontinuitetu potrebe meso -prerađivačke industrije u BiH u kvalitativnom i kvantitativnom smislu.

"Svinjogojstvo u Republici Srpskoj u najvećoj mjeri zasniva se na tovu svinja za domaće tržište, pri čemu je namjena proizvedenog mesa za potrošnju u svježem stanju, a znatno manji dio služi za preradu u polutrajne i trajne proizvode. Poseban problem ove proizvodnje jeste nestabilnost otkupne cijene i prevelik uvoz", zaključili su u resornom ministarstvu.

Izvor: SRNA