latinica  ћирилица
15/01/2018 |  16:24 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Šta jedemo? Da li su bijeli luk iz Kine i pasulj iz Argentine bolji od domaćih? (VIDEO)

Uvoz voća i povrća i ove godine je jedan od glavnih problema poljoprivrednih proizvođača.
Izvoz voća i povrća - Foto: RTRS
Izvoz voća i povrćaFoto: RTRS

Najveću konkurenciju, često nelojalnu, prave im proizvodi iz Italije, Turske, Holandije, pa čak i iz Kine. Kako zaštititi domaćeg proizvođača, ali i potrošača?

Na tržištu možemo kupiti kineski bijeli luk, pasulj iz Argentine, kruške iz Italije, makedonske jabuke... Tako se pred domaćim kupcima nađe voće i povrće koje prevali hiljade kilometara do krajnjeg potrošača.

Povrće se uglavom uvozi iz Turske, voće je Italija, Španija, Grčka, imamao tri četiri vrste narandže Grčka, Španija, Turska, povrće paradajz, krastavac, tikvice sve je iz Turske.

Kada je u pitanju krompir i luk jeftiniji je iz uvoza, i mrkva, ona se uvozi iz Srbije i dosta je jeftinije od naše.

Vrijednost izvezenog povrća u 2017. godini je veća od 38 milioma maraka, dok je uvezano oko 70 miliona maraka. Izvezli smo 140 miliona maraka voća, a uvezli 30 miliona više. Nadležni, ipak, ističu da je ovakva pokrivenost uvoza izvozom dobra i da ne mogu uticati na odluku proizvođača gdje će plasirati proizvode.

Saša Lalić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske navodi da naši proizvođači ostvaruju dobre cijene na inostranom tržištu, da imaju dobre izvozne cijene i to sve zahvaljujući tržištu Ruske federacije.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu, ribarstvo, prehrambenu i duvansku industriju u Privrednoj komori Republike Srpske Slavko Stevanović kaže da se izvoze određeme količine paradajza, krastavca kornišona, prije svega i paprike, a što se tiče uvoza može se reći da se uvoze sve vrste.

Kako da domaći proizvodi dobiju bitku pred konkurencijom zadatak je koji čeka nadležne i zahtijeva sistemska rješenja.

Resorno ministarstvo Srpske uputilo je nekoliko inicijativa prema bh. institucijama za zaštitu domaće proizvodnje.