latinica  ћирилица
17/01/2018 |  13:01 | Autor: RTRS

Potrebna nova fiskalna pravila za Evrozonu

Vodeći ekonomisti Francuske i Njemačke pozvali su danas na usvajanje novih fiskalnih pravila za evrozonu i kreiranje nezavisnog nadzornog tijela kako bi evro bio otporniji na krize u budućnosti.

"Nacrt reformi" koji su sastavili ekonomisti je pokušaj da se prevaziđe jaz između zahtjeva Njemačke za jačanjem fiskalne discipline i insistiranja Francuske na ravnopravnijoj podjeli rizika.

Dokument na 25 stranica potpisuju vodeći ekonomisti sa njemačkih instituta "Bregel", "Ifo" i "DIV", kao i "Sijens Po" u Parizu, prenio je AFP.

Stručnjaci upozoravaju da, čak i ako bi evrozona doživjela snažan privredni oporavak poslije skoro desetogodišnje stagnacije, ona bi i dalje bila osjetljiva.

Uprkos aktuelnom ekonomskom oporavku, potreba za reformisanjem arhitekture evrozone i dalje je jaka, navode ekonomisti i pozivaju na "promjenu u fiskalnom i finansijskom upravljanju u evrozoni".

Oni smatraju da je slabo funkcionisanje postojećih fiskalnih pravila posljedica njihovog lošeg dizajna i načina na koji se većina pravila prati i sprovodi.

Fiskalna pravila treba da budu "što je moguće više transparentna i jednostavna", piše u dokumentu.

Izvor: SRNA