latinica  ћирилица
17/01/2018 |  19:25 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Mljekari ostvarili rekordan izvoz (VIDEO)

Iako se očekivalo da će zbog primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, domaće tržište biti preplavljeno uvoznim mlijekom, domaći proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda sve su iznenadili. Izvoz su čak i povećali, i to za 16 odsto.
Mljekara - Foto: RTRS
MljekaraFoto: RTRS

Kataklizmične procjene nisu se ostvarile, jer su se naši mljekari odlično pripremili i iskoristili sve mogućnosti prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Za razliku od njih, većina država iz kojih uvozimo mlijeko nije u potpunosti iskoristila odobrene kvote. Dijelom zbog komplikovane procedure raspodjele dozvola svojim proizvođačima, dijelom zbog problema na svom tržitu.

Stevo Pucar, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, kaže da je evropsko tržište doživjelo određen pad, tj. pad kapaciteta proizvodnje mlijeka.

- To je uticalo na manju ponudu i više cijene na evropskom tržištu - objasnio je Pucar.

Povećanju izvoza mlijeka u Republiku Srpsku za 16 odsto i smanjenju uvoza za šest odsto u odnosu na 2016. doprinijele su detaljne analize.

Slavko Stevanović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu, ribarstvo, prehrambenu i duvansku industriju PK Republike Srpske, ističe da se uspjeh mljekarske industrije zasniva na poznavanju, prije svega, na prethodno dobro proučenom tržištu.

Mljekari Republike Srpske za 10 mjeseci prošle godine izvezli su proizvoda u vrijednosti 20 miliona maraka, što je dvaput više od uvoza.

To, međutim, ne znači i veću zaradu, uvjerava predsjednik mljekara Vladimir Usorac. Da bi povećali izvoz, morali su, kaže, smanjiti cijenu za 15 feninga po litru.

- Da bi bili konkurentni visokosubvencisanom mlijeku u Hrvatskoj i ostalim članicama EU, država kod nas ne može više intervenisati, onda mi moramo da skidamo cijenu - navodi Usorac.

Upozorava da niti mogu više smanjivati cjenu mlijeka, niti je realno da institucije Republike Srpske dodatno povećaju podsticaje. Za nastavak dobrog trenda izvoza potrebno je, kaže, da uvozno mlijeko bude strogo analizirano, kao i ovdašnje. Ekonomski analitičari dodaju da je potrebno povećati udio mlječnih proizvoda od kojih je zarada znatno veća nego od prodaje, trenutno dominantnog, mlijeka.