latinica  ћирилица
18/01/2018 |  18:08 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Ko drži monopol i obara cijene-stopiran izvoz junećeg mesa u Tursku! (VIDEO)

Zbog izvoza junećeg mesa u Tursku mnogi stočari su posljednjih godina proširili farme i povećali broj grla.
Krave - Foto: RTRS
KraveFoto: RTRS

Međutim, zbog monopola travničke Mesne industrije ''Bajra '' - jedinog otkupljivača u BiH, otkup se, tvrde, obustavlja čim cijena poraste.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH nam je potvrđeno da bi problemi stočara mogli da budu riješeni ako Turska pristane na zahtjeve BiH da joj se odobri duplo veća izvozna kvota i slobodna prodaja.

Za tov junadi, težine oko 600 kilograma, potrebno je skoro godinu dana, pa stočari očekuju da im se utrošeno vrijeme i uloženi novac i isplati.

Otkup je, međutim, nesiguran a na isplatu čekaju i po mjesec i po dana.

- Ispalo je- ako to meso ne ide za Tursku, nemamo gdje da plasiramo, kaže Dimitrije Birčaković, stočar iz Batkovića.

- Trenutno nema otkupa na našem području. Ima dosta bikova koji nisu otkupljeni, odnosno farmeri već dobrim dijelom trpe štetu, ističe Pstoja Nikolić.

Vojislav Lukić dodaje da ima sedam- osam komada da proda ali da sad to teško ide. I on se nada da će krenuti izvoz.

Zadnji kontingent junećeg mesa za Tursku otišao je 15. decembra prošle godine. Kada bi bilo više izvoznika, a otkup bio organizovan tokom cijele godine, proizvodnja bi cvjetala .

Štale su ovako pune, otkupa nema, a firme koje bi trebalo da kupuju za domaće potrebe uvoze meso iz evropskih zemalja sumnjivog kvaliteta, tvrde u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača.

- Otkuplju se samo tamo gdje se može otkupiti najjeftinije. Evo sad se ne otkupljuje skoro dva mjeseca i cijena je pala skoro na 3,5 marke. Da li će krenuti izvoz- nemamo nikakve informacije, navodi Ranko Sarajlić, potpredsjednik Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Prošle godine BiH je posredstvom Konzorcijuma firmi Bajra i Mujanović izvezla 4.500 tona goveđeg mesa u Tursku koja je diktirala uslove.

Koliko će mesa biti izvezeno ove godine i pod kojim uslovima biće poznato uskoro. Pregovarački tim BiH tražiće slobodnu prodaju i kvotu od 10.000 tona.

- Znači da svako može da nađe partnera u Turskoj d a mu prodaje meso, a ne jedan otkupljivač da bude, upravo da bi se riješio ovaj problem. Da li će Turska pristati na to ne znamo, ali mislimo da neke adute imamo i mi s obzirom da i oni neke proizvode izvoze nama, kaže Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Šansa za stočare BiH jeste izvoz bikova za Libiju preko luke Bar.

Poljoprivrednici iz Srpske od nadležnih traže i da obezbijede izvoz junećeg mesa u EU i ukinu carine i prelevmane na žive životinje.

Bez zaštitnih mjera proizvodnja će se smanjivati, što otvara vrata uvozu, pa će stranci jesti kvaliteno meso iz BiH, a mi jeftinije uvozno - ali sumnjivog kvaliteta.