latinica  ћирилица
18/01/2018 |  18:16 ⇒ 19/01/2018 | 08:27 | Autor: RTRS

Kakav je med dostupan na tržištu BiH- šta su otkrile posljednje analize (VIDEO)

Kakav med je dostupan na tržištu BiH, ima li falsifikata i da li u teglicama dobijemo kvalitet koji smo platili?
Kontrola kvaliteta meda - Foto: RTRS
Kontrola kvaliteta medaFoto: RTRS

Rezultati posljednje analize Agencije za bezbjednost hrane BiH zabrinjavaju - od 100 testiranih uzoraka, više od polovine nije odgovarajućeg kvaliteta.

Ipak, samo u nekoliko slučajeva riječ je o medu koji nije potekao iz košnice.

Vanredna kontrola kvaliteta meda otkrila je da se na tržištu BiH nalaze teglice čiji sadržaj ne odgovara propisanim parametrima kvaliteta, ali i one koje vjerovatno nemaju nikakve veze sa košnicom.

Kontrolisane su ciljane vrste- cvijetni, livadski, bagremov, te med od kadulje, vrijeska, u saću - po 45 uzoraka iz RS i Federacije BiH i 10 s područja Distrikta Brčko.

Od ukupno 100 uzoraka, 53 nisu odgovarajućeg kavliteta.

- Ovo je veliki procenat uzoraka koji ne ispunjavaju zakonom propisane uslove da budu na tržištu, kaže Dragam Vrenjo, iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Ispitivano je devet parametara, a najviše nepravilnosti ponovo je utvrđeno zbog povećanog prisustva hidroksilfurfurola i smanjene aktivnosti dijastaze- parametara koji ukazuju da je najvjerovatnije, riječ o patvorenom- lažnom medu.

Iskusni pčelari tvrde – kontrole moraju biti češće, a prevaranti uklonjeni sa tržišta.

- Kontrolisan je u ovoj analizi i moj med je u redu. Pozdravljmo kontrole i nastoajnja Agencije i inspekcija da se utvrdi pravo stanje stavri na tržištu, ističe pčelar Radivoje Maksimović.

Dobra vijest za potrošače u Srpskoj je da je mali procenat nepravilnih uzoraka sa ovog područja, a da su ostalo uglavnom mala odstupanja nekih parametara.

Pejo Đurašinović, glavni inspektor za hranu u Inspektoratu RS, rekao je da je o svim nepravilnostima obavještena  veterinarska inspekcija.

Ima li prevaranata, koliko i poštenih pčelara, potvrdiće detaljne analize.

Do tada, svi sporni uzorci povučeni su sa tržišta.

Detaljnu analizu zahtijevaju i pravi pčelari, zbog prevaranata koji se, tvrde, uspiju provući kroz lanac kontrole.

Nezvanično, takav primjer zabilježen je u Bijeljini. Јedan proizvođač je nakon što je ustanovljeno da prodaje lažni med, preimenovao preduzeće i nastavio nezakonitu proizvodnju.