latinica  ћирилица
19/01/2018 |  19:14 | Autor: RTRS

"Voljenoj srpskoj zemlji"- još jedan koncert Јapalkana u Srbiji (VIDEO)

Zbog velikog interesovanja publike, japanska muzička grupa Јapalkan održaće još jedan koncert balkanske muzike "Srpski koncert - voljenoj srpskoj zemlji" u Srbiji.
ЈapaLkan - Foto: Screenshot/YouTube
ЈapaLkanFoto: Screenshot/YouTube

Koncert će biti održan u subotu od 19 časova u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica.

Јapalkan je odlučio da srpskoj publici pokloni još jedan koncert, pošto su karte za nastup u petak, 19. januara 2018. godine, u Ustanovi kulture "Vuk Stefanović Karadžić", podijeljene velikom brzinom.

Nastupe ove zanimljive japanske grupe, poznate po negovanju balkanskog melosa i izvođenju muzike sa ovih prostora, u Srbiji, omogućila je kompanija Јapan tobako internešenel, u saradnji sa Ambasadom Јapana u Srbiji.

Naoki Hišinuma, frontmen i glavni vokal grupe, koji svira i trubu, tubu i flugelhorn, osnovao je Јapalkan 2014. godine zajedno sa profesionalnim muzičarima koji su, zahvaljujući svojim izvođenjima, poznati ne samo u Tokiju, već i širom Јapana.

Svoj naziv grupa duguje pojmovima "Јapan" i "Balkan" koji su simbolično spojeni, čime ovi umjetnici žele da pošalju poruku razumijevanja i prijateljstva dvije kulture, kao i da muzička umjetnost ne poznaje granice.

Hišinuma, osim sa Јapalkanom, nastupa i sa svjetski poznatim orkestrom Šibusa širazu, sa kojim je obišao veliki broj evropskih država, uključujući i Sloveniju.

Јapalkan je 2015. godine objavila album pod nazivom "Ajde! Ajde! Ajde!", a 2017. mini album "Mesečina". Na njihovom repertoaru nalaze se neke od najpoznatijih pjesama, kao što su "Mesečina", "Ajde Јano", "Ederlezi" i "Niška banja".

Pored nastupa na srpskom jeziku i jedinstvenog spoja muzičkih instrumenata, cjelokupnom značajno doprinose autentične srpske narodne nošnje i opanci, koje su članovi grupe dobili od jedne porodice iz Šumadije, pošto su ovdašnji mediji pisali o njihovom radu sredinom 2017. godine.

Izvor: Agencije