latinica  ћирилица
19/01/2018 |  19:22 ⇒ 21:25 | Autor: RTRS

Ulaganja u oblasti energetike prioritet u narednom periodu (VIDEO)

Više od 854 miliona maraka investicija planirano je Prijedlogom programa javnih investicija Republike Srpske do 2020-te. U naredne tri godine, prioritet je realizacija investicionih projekata u oblasti energetike i ulaganja u puteve. Najvećim dijelom, projekti će biti finansirani inostranim sredstvima.
Ulaganja u energetiku - Foto: RTRS
Ulaganja u energetikuFoto: RTRS

Prijedlogom programa javnih investicija Srpske u ovom periodu planirano je 854.487.234 maraka investicija.

Prednjače ulaganja u transport - 189.870.369 maraka, a najzahtjevniji projekti su izgradnja auto-puta Banjaluka - Doboj (u ovoj godini više od 120 miliona maraka) i izgradnja mosta na Savi - 41 milion maraka u ovoj i narednoj godini.

Najveća ulaganja biće u vjetroelektrane Hrgud, ukupne vrijednosti 125.740.311 maraka, te revitalizaciju HE Trebinje, vrijednu 20,4 miliona maraka. Nastavak izgradnje hidroelektrane Dabar iznosiće oko 18 miliona maraka. Što se energetskog sektora tiče, najznačajnija je izgradnja HE Dabar, koja je jedina ozbiljna hidroelektrana izgrađena na prostorima bivše Јugoslavije u proteklih 30 godina, a gradi je Republike Srpska, kaže direktor HET-a, Gordan Mišeljić.

Mišeljić naglašava da je sve do sada investirano u ovom projektu, investirano vlastitim sredstvima.
"Projekat je veliki zalogaj. Sistemu hidroelektrana na Trebišnjici značiće dodatnih 250 gigavat sati na pragu HE Dabar i još toliko električne energije na nizvodnim stepenicama Trebinje 1", rekao je Mišeljić.

"Benefiti za lokalne zajednice su veliki, HET uključuje nekoliko opština, značiće novo zapošljavanje, ulaganje u infrastrukturu i novac od naknada", ističe gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

U oblasti zdravstva, planirane investicije su 68 i po miliona maraka. Značajna ulaganja planirana su i u vladin sektor i civilno društvo - 42,76 miliona maraka.

Izgradnja mreže auto-puteva Banjaluka - Mliništa, najzahtjevniji je projekat, jer samo u početnoj fazi treba obezbijediti 1,17 milijardi maraka, a potom projekat izgradnje brzog puta Istočno Sarajevo - Sokolac - Rogatica - Ustiprača - Vardište, u vrijednosti od milijardu maraka. Struka kaže da javne investicije imaju direktan uticaj na životni standard i privredu zemlje.

"Na taj način se angažuju privredni resursi i zapošljavaju novi radnici. Јavne investicije jesu dobre, ali njima treba upravljati da se ne bi desilo da se previše investira u neke projekte i zbog toga zadužuje", kaže ekonomista Predrag Duduković.

Kada je riječ o inostranim investicijama, važno je napomenuti da su energetska kompanija "Sino-hidro" i Eksim banka potpisali 1,4 milijarde evra vrijedan ugovor o izgradnji auto-puta Banjaluka - Mliništa. Osim ove investicije, Kina po povoljnim uslovima ulaže i u energetski sektor Srpske. Najznačajnija ulaganja su u termoelektranu u Gacku, hidroelektranu Buk Bijela i Gornji horizonti, a to je samo dio ponude za koju su Kinezi zainteresovani.