latinica  ћирилица
19/01/2018 |  19:27 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Gdje odložiti lijekove kojima je istekao rok upotrebe? (VIDEO)

Lijek ne smijete baciti u otpadne vode ili kućni otpad-takvo upozorenje stoji na svakom pakovanju.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

Međutim, gdje odložiti lijekove isteklog roka upotrebe?

Apoteke, bolnice i domovi zdravlja imaju svoje sisteme odlaganja, ali oni se ne odnose na fizička lica.

Lijekove kojima je istekao rok građani uglavnom bacaju i tamo gdje ne bi trebalo, u kanalizaciju ili kontejnere.

Milica Savanović, kaže, nije imala takvu namjeru, pa se sa lijekom kojem je istekao rok trajanja uputila u najbližu apoteku.

Dobila je neočekivan odgovor.

- Nasmijala mi se...vi ste prva osoba koja je došla i pitala gdje će sa tim, kaže bacite gdje i ostalo smeće, mi kupimo samo naš otpad, priča Milica iskustvo iz apoteke.

U nadležnoj agenciji, međutim, ne smatraju tako.

Apoteke, kažu, moraju biti sertifikovane što podrazumijeva da moraju preuzeti farmaceutski otpad koji iz domaćinstva u apoteku donose pacijenti: "Navedenim sertifikacionim standardima propisano je da apoteke imaju razvijene procedure za upravljanje farmaceutskim otpadom, uključujući neupotrebljene lijekove i lijekove isteklog roka iz domaćinstava."

Farmaceuti navode - propisi nisu baš najjasniji, pa farmaceutski otpad ne preuzimaju od potrošača.

- Mora postojati jasan projekat. Farmaceutski otpad je nešto što mora biti pod strogom kontrolom. Apoteka jeste mjesto gdje građani mogu dobiti informaciju da li je to što oni drže u svojim kućama, a istekao im je rok trajanja, da li je to uopšte farmaceutski otpad, navodi Nataša Stanojević ("Moja apoteka").

Tako, čini se, svaka od nadležnih institucija ima svoj odgovor na vrlo jednostavno pitanje - gdje potrošač da odloži neupotrebljive lijekove?

Zdravstvene ustanove imaju svoje sisteme odlaganja, ali ni oni ne prihvataju otpad iz domaćinstava.

- Farmaceutski otpad iz domaćinstva je veliki problem i nije dobro definisan ni regulisan zakonom. Mislim da najveći dio farmaceutskog otpada iz domaćinstva stanovništvo baca u kanalizacione otvore i u komunalni otpad. Farmaceutksi otpad po svjetksoj zdravtsvenoj organizaciji je peti zagađivač u svijetu, ističe Željko Aleksić, odgovorno lice za upravljanje medicinskim otpadom UKC RS.

Ako se lijek baci u smeće ili prospe u odvod, nije uništen, već je zagadio okolinu, kažu u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Bez obzira na manjkavosti zakona, smatraju da apoteke moraju primiti lijekove isteklog roka trajanja.

- Prva adresa su apoteke u kojoj će kolege farmaceuti pokušati dati jasne upute kako da rukuju tim farmaceutskim otpadom, a po nama, i po svim evropskim standardima, apoteke su te koje treba da budu primaoci tog otpada od strane građana, istakla je Tatjana Ponorac iz gencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

I dok BiH ne stvori uslove da apoteke preuzimaju neupotrebljive lijekove od građana, nadležni savjetuju - ne stvarajte zalihe lijekova, a one kojima istekne rok trajanja čuvajte kod kuće na posebnom mjestu i van domašaja djece.

Tako ispada da zbog nemara nekoliko nadležnih institucija potoršači u svom domu treba da formiraju sopstvene deponije i čekaju da nadležni konačno riješe problem.