latinica  ћирилица
20/01/2018 |  15:23 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Tvrđava Gradina mjesecima nema nikakvih sadržaja za posjetioce (VIDEO)

Dobojska tvrđava Gradina , u iščekivanju rušenja dograđenih objekata, mjesecima nema nikakvih sadržaja za posjetioce. Dok oni koji su je dograđivali priču prebacuju na politiku, drugi tvrde da politike nema već da je riječ o bespravnoj gradnji.
Doboj - tvrđava - Foto: RTRS
Doboj - tvrđavaFoto: RTRS

Za rušenje spornih objekata na tvrđavi nema novca, kažu nadležni. Iako je Inspektorat Republike Srpske još krajem maja 2016. godine dostavio rješenje o rušenju, sporni objekti još nisu uklonjeni.

"Niko vam neće dati, naravno, novac da vi nešto uklonite, da vi nešto da kažemo srušite. Zbog toga je mnogo bolja opcija da napravimo elaborat o prilagođavanju i da na osnovu njega možemo da pristupimo bilo kojoj organizaciji od lokalnih, republičkih, bilo kojih s namjerom da prikupimo ta sredstva", rekao je direktor Turističke organizacije Doboja Vladimir Marković.

Zašto rušiti nešto pozitivno, ogorčen je predsjednik dobojskog NDP-a , koji je zagovarao dogradnju i čiji se kadrovi preko Turističke organizacije brinu o Gradini. U nalogu za rušenje vidi političke nesuglasice lokalnih i republičkih vlasti.

"Vidno je to politička igra. Nema razloga da se zaustave radovi. Ima milion razloga, odnosno milion argumenata jakih da je to naprosto politička igra da se u Doboju zaustavi sve moguće", izjavio je predsjednik GO NDP-a Doboj Sreto Đurković.

"Ako neko ima ideju da gradi i svoje neke lične fantazije po Gradini pravi, vjerovatno zaduženi organi za to neće dozvoliti. Ne vidim da je to obračun partijski, nego jednostavno nelegalna gradnja", naglasio je odbornik SNSD-a Vojislav Rađa.

Da pojedini dograđeni objekti na Gradini odstupaju od dopuštenih normi uređenja na zaštićenom spomeniku kulture ,utvrdili su stručnjaci.Nakon toga je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Srpske naložio Turističkoj organizaciji da nedostatke otkloni. Nije zahtijevano kompletno rušenje dograđenih kula već spornih dijelova, ili korištenih materijala. Dok se problem ne riješi na čekanju su neki već osigurani projekti na tvrđavi, direktor Turističke organizacije Doboja Vladimir Markoović navodi:

"Projekat se tiče elektrifikacije tvrđave, opremanja suvenirnice i pravljenja eko igrališta za djecu".

Kako će završiti sporna dogradnja još nije izvjesno. Koštala je više od 240.000 maraka budžetskog novca.