latinica  ћирилица
20/01/2018 |  17:45 ⇒ 21/01/2018 | 17:06 | Autor: RTRS

Ruše li Mektić i Crnadak kredibilitet Republike Srpske? (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak šetnju članova organizacije "Srbska čast" kroz, kako kaže glavnu banjalučku ulicu, nazvao je demonstracijom sile, poručivši da se vlast u Banjaluci potpuno izgubila. Demonstracija sile je način na koji Igor Crnadak i Dragan Mektić pokušavaju da zaštite svoje patrone u Sarajevu, rušeći tako kredibilitet države koju predstavljaju, ali i samih sebe, poručio je ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.
Defile za Dan Republike - Foto: RTRS
Defile za Dan RepublikeFoto: RTRS

Slike sa sumnjivim tipovima koje su otišle iz Banjaluke, predstavljaju novu mrlju međunarodnom imidžu Republike Srpske; izjavio je to za sarajevske medije bh. ministar Igor Crnadak, poručivši da su takvi prizori izazvali uznemirenje građana Srpske. U telefonskom razgovoru za RTRS to nije htio dodatno da komentariše. 

"Demonstracija sile pripadnika 'Srbske časti' koja se vidjela kroz šetnju glavnom banjalučkom ulicom i kroz boravak u Narodnoj skupštini Republike Srpske, pokazuje da se vlast u Banjaluci potpuno izgubila i da više nema osjećaj ni za šta", rekao je Crnadak.

Igor Crnadak očigledno ne razumije šta je to demonstracija sile, poručuje ekpert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević. On, ali i ministar bezbjednosti Dragan Mektić, sa političke scene će, kaže, otići upravo kao ljudi koji su nanijeli ogromnu štetu kolektivnoj bezbjednosti. 

"Demonstracija sile je lažni popis stanovništva, demonstracija sile je zabrana Dana Republike Srpske, demonstracija sile su ona mnoga suđenja koja se dešavaju po Sarajevu politički inspirisana dok na slobodi šetaju razni teroristi i naseljavaju se afro-azijski elementi u jednom nivou od oko 40 hiljada ljudi. Dakle, to je stvarna demonstracija sile, izvođenje terorističkih akcija, koje sudovi i pravosuđe uopšte ne funkcioniše", naglasio je ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

Glavnom banjalučkom ulicom, ipak, marširalo je više od dvije hiljade učesnika svečanog defilea iz svih segmenata društva, što je, poručuju, dalo posebnu draž. Među njima i 120 pripadnika republičke Civilne zaštite. Takav prizor predstavlja ogledalo Republike Srpske kad je u pitanju bezbjednost, poručuje direktor Mile Međed. 

"Ovo je nešto čime Republika Srpska treba da se ponosi i mi svi koji smo na određenim pozicijama moramo od ovog trenutka počnemo razmišljati o narednom, da bude još kvalitetniji, bolji i jači jer Republika Srpska to može. Što je on kvalitetniji i bolji to će biti i kvalitetnija Republika Srpska", dodao je Međed.

Prije nekoliko dana, Agencija za istrage i zaštitu BiH najavila je da će provjeriti navode u vezi sa eventualnim postojanjem paravojnih formacija u Republici Srpskoj, ali i pripadnicima organizacije "Srbska čast". Na upit RTRS-a dokle se stiglo sa istragom i da li su došli do novih detalja, nisu odgovorili.