latinica  ћирилица
20/01/2018 |  21:14 | Autor: RTRS

Turska najavljuje upad svojih kopnenih trupa u Siriju

Kopnene snage Turske sprovešće u nedjelju "neophodne aktivnosti", zavisno od razvoja situacije u provinciji Afrin u Siriji, saopštio je premijer Turske Binali Јildirim.
Turska vojska - Foto: RTS
Turska vojskaFoto: RTS

Turski premijer se obratio novinarima nekoliko sati nakon vazdušnog napada na kurdske paravojne formacije u Siriji, koje podržavaju SAD, prenosi Rojters.

"Od sutra, zavisno od razvoja situacije, naše kopnene snage će sprovesti neophodne aktivnosti", rekao je Binali Јildirim, prenosi AP.

Јildirim je naglasio da su turski avioni u napadima uništili "skoro sve" mete koje su planirali.

Granatiranje provincije Afrin će se nastaviti, dodao je Јildirim.

Turska je ranije otvorila novi front u sirijskom ratu, gađajući Afrin - koji je pod kontrolom Kurda, što bi moglo da dovede do dubljih napetosti između Ankare i njenog saveznika u NATO-u, Vašingtona, navodi Rojters.

U međuvremenu je milicija sirijskih Kurda saopštila da im vazdušni napadi Turske na region Afrin, na sjeverozapadu Sirije, nisu ostavili drugi izbor nego da uzvrate.

Kurdske "Јedinice za zaštitu naroda" (ЈPG), koje uživaju podršku SAD, istakle su da je turska vojska gađala civilna naselja i da su ubijena šest civila i tri njihova borca. U napadu su, kako tvrde, 13 civila ranjena, prenosi Rojters.

"Pobijedićemo ovu agresiju kao što smo pobijedili i u drugim takvim napadima na naša sela i gradove", navodi se u saopštenju.

ЈPG je, takođe, pozvala muškarce i žene na sjeveru Sirije da im se pridruže da zaštite Afrin, prenosi Rojters.

Turska je svoju vojnu operaciju nazvala "Maslinova graničica".

Sirijska vlada osudila je turske vazdušne napade na sirijski region Afrin, istakavši da Ankara nije obavijestila Damask o toj vojnoj operaciji.

"Damask oštro osuđuje ovu brutalnu tursku agresiju na Afrin, koji je sastavni dio sirijske teritorije", javljaju sirijski državni mediji pozivajući se na zvanični izvor u Ministarstvu spoljnih poslova.

Izvor: RTS, Tanjug