latinica  ћирилица
21/01/2018 |  08:13 ⇒ 22/01/2018 | 10:27 | Autor: RTRS

Otvoren Konfucijev institut u Banjaluci (FOTO/VIDEO)

Banjaluka je dobila Konfucijev institut. Otvoren pri banjalučkom Univerzitetu na Fakultetu političkih nauka, postao je dio porodice od 525 ovih instituta u svijetu, koje pohađa devet miliona učenika i studenata. Institut je plod dugogodišnje saradnje, koja će postati još jača i to u oblasti obrazovanja i kulture između Republike Srpske i Kine, poručio je predsjednik Milorad Dodik.
Otvaranje Konfucijvog instituta - Foto: RTRS
Otvaranje Konfucijvog institutaFoto: RTRS

Besplatno pohađanje kurseva kineskog jezika, izučavanje kulture, posjeta Kini radi usavršavanja, saradnja sa kineskim fakultetima i razmjena studenata – mogućnosti su koje polaznicima pruža Konfucijev institut u Banjaluci. Njegovo otvaranje važan je dan za Republiku Srpsku i banjalučki Univerzitet, ali i dokaz prijateljstva i uspješne saradnje, poručeno je sa otvaranja. 

"Stekla sam prijateljski utisak naroda iz Republike Srpske prema narodu u NR Kini. U svijetu ima preko 500 Konfucijevih instituta, ali se nadam da će ovo postati najbolji"m rekao je rektor Univerziteta u Tjenđinu za tehnologiju i obrazovanje Liu Sin.

"Kina je nezaobilazan centar moći u svijetu, te je prisutna na ovim prostorima posredstvom inicijative 16 plus. Radujem se što će u ovog mjeseca biti promovisano nekoliko osnovnih škola u Republici Srpskoj, gde će biti eksperimentalno izučavan kineski jezik", istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Time će se doprinijeti razmjeni u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i ekonomije između naroda Republike Srpske i Kine, smatra v.d.rektora banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin

"Cilj je izučavanje kineskog jezika i kulture u institutu, ali i izučavanje srpskog jezika studenata iz Kine. Preko ambasada uspostavljene su tesne diplomatske veze, smatram da Konfucijev insitut sve te oblasti saradnje dodatno unapređuje", dodao je Gajanin.

Otvaranje Konfucijevog instituta u Banjaluci (Foto: RTRS)

Ovim je završena realizacija značajnog projekta, poručila je premijerka Željka Cvijanović. Dobra saradnja sa Kinom ogleda se i u interesovanju njihovih kompanija i institucija za strateške projekte u Republici Srpskoj. 

"Posebno smo zadovoljni činjenicom da su zaintersovani za nekoliko strateških projekata u Srpskoj kada je riječ o saobraćajnoj infrastrukturi i energetici. Sada ulazimo u veliki projekat unapređenja saradnje u obrazovanju", poručila je Cvijanović.

Dodik i Cvijanovićeva sa kineskom delegacijom

U Banjaluku je doputovala i delegacija kineskog grada Tjenđina, sa kojima su ranije razgovarali predsjednik i premijerka Srpske. Došli su, kažu, da predstave svoj Univerzitet i plaketu koju je dobio Konfucijev institut u Banjaluci.

"Kina dugo sarađuje sa zemljama na prostoru Evrope, a ovim projektima, inicijativom pojas i put, ta saradnja je postala sve jača i predstavlja platformu za dalju saradnju. U narednim godinama nadam se da ćemo postati grad partner Banjaluci", izjavio je predstavnik dogradonačelnika Tjenđina DŽang Đije Li.

Otvaranje Konfucijevog instituta u Banjaluci (Foto: RTRS)

Otvaranju je prisustvovala i ambasadorka Kine u BiH Čen Bo. Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak poručio je da je otvaranje Konfucijevog instituta važna stvar za Banjaluku, Srpsku, ali i čitavu BiH, upravo jer je povezuje sa Kinom.