latinica  ћирилица
21/01/2018 |  11:08 | Autor: RTRS

U utorak vanredna sjednica Predstavničkog doma FBiH

Klubovi poslanika SDP i DF u Predstavničkom domu FBiH zakazali su vanrednu sjednicu za utorak, 23. januar, na kojoj bi trebalo da bude razmatran zajednički prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH - Foto: klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiHFoto: klix.ba

SDP i DF ovu su sjednicu zakazali koristeći poslovničko pravo.

Ove stranke podsjećaju da je prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru upućen prije tri mjeseca, kada su klubovi SDP i DF sakupili potreban broj potpisa, ali je rukovodstvo Predstavničkog doma odbilo da zakazaže sjednicu.

S obzirom na to da Poslovnik omogućava da potpisnici takvog zahtjeva sami zakažu sjednicu u tom slučaju, ova mogućnost je iskorištena jer se više ne mogu trpjeti zloupotrebe vlasti, koja blokira čak i rad Parlamenta ako im se ne sviđaju predloženi zakoni, saopšteno je iz SDP-a i DF-a.

U saopštenju se navodi se da su klubovi ove dvije stranke obavili konsultacije sa svim političkim strankama koje imaju svoje poslanike u Parlamentu FBiH i da su svi, osim HDZ BiH, načelno podržali predloženi zakon kao korektno rješenje.

SDP i DF ističu da zakon koji su zajedno predložili nije usmjeren protiv bilo koga, te da je usklađen sa Ustavom BiH, Ustavom FBiH, Izbornim zakonom BiH, mišljenjima Venecijanske komisije i OHR, kao i da uvažava principe presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".

Usvajanje ovog zakona obezbjeđuje očuvanje demokratskog poretka u BiH i provođenje rezultata izbora, te onemogućava bilo koga da ukrade pravo građanima da na izborima izaberu vlast kakvu žele, navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Kluba poslanika HDZ–HNS u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Јozo Bagarić izjavio je za "Večernji list", izdanje za BiH, da poslanici HDZ i SDA neće doći na vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koju su SDP i DF zakazali za 23. januar.

Izvor: SRNA