latinica  ћирилица
21/01/2018 |  12:03 | Autor: RTRS

Kustendorf: Radionica sa Komandarevim i izložba scenografija Kljakovića

Gosti Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" imali su priliku da premijerno u Srbiji gledaju projekciju filma "Pravci" bugarskog režisera Stefana Komandareva.
Kustendorf - Foto: RTRS
KustendorfFoto: RTRS

Dvostruki bugarski kanditat za Oskara Komandarev je režiser koji "insistira na poetici migracije i tranzicije", koje osjeća kao centralne probleme svoje zemlje, a koja je zajednička za većinu zemalja istočne Evrope.

Tako su "Pravci" film koji je lako mogao biti smješten u Srbiju, Rumuniju ili BiH, što ga čini socijalno univerzalnim, prepoznatljivim i značajnim za čitav jedan region, saopštili su organizatori Festivala.

Radnja filma vezana je za život bugarskih taksista, koje Komandarev koristi da oslika cjelokupno bugrasko društvo.

"Napravio sam ovaj film zbog svoje djece, jer sam zabrinut u kakvom će svijetu oni živjeti", rekao je Komandarev.

Nakon projekcije, koja je održana juče, petog dana Festivala, režiser je održao radionicu.

Bugarska premijera filma tek treba da se desi, ali je režiser podijelio priču u testnoj projekciji filma samo sa taksistima bugarske prijestonice, njih oko 250.

Petog dana "Kustendorfa" režiser Emir Kusturica je u galeriji Kapor otvorio izložbu posvećenu djelu scenografa Miljena Kreke Kljakovića.

Kljaković ima četiri decenije scenografskog iskustva, a radio je na filmovima kao što su "Specijalno vaspitanje", "Kako sam sistematski uništen od idiota", "Varljivo leto ’68", "Јaguarov skok", "Јagode u grlu", "Tajvanska kanasta", "Petrijin venac", "Sveti Georgije ubiva aždahu", "Muhamed: glasnik Božji".

Svjetsku slavu je stekao filmom "Delikatesna radnja" u režiji Marka Karoa i Žan-Pjera Žanea, za koji je dobio nagrade "Cezar" i "Feliks". Sa Kusturicom Kljaković je radio na filmovima "Dom za vješanje", "Podzemlje" i "Arizona drim".

Otvarajući izložbu, Kusturica je za Kljaković rekao da je kompletan autor, koji ne prati samo režiserovu viziju, nego i svoj jedinstveni put.

Kusturica je dodao da posjetioci imaju priliku da vide rad jednog posvećenog zanatlije i izvrsnog umetnika, čije prisustvo je film poput "Podzemlja" učinilo onim što jeste.

Izložba se sastoji od originalnih scenografskih skica i fotografija završenih scenografija. Među izloženim primerima je i Kljakovićev rad na filmu "Muhamed" Madžida Madžidija, koji predstavlja prostorno najveći projekat njegove dosadašnje karijere – izgradnju replike srednjovekovnog grada Meke, vizantijskog manastira Bosra, kao i više enterijera, na površini od 120.000 metara kvadratnih.

Izvor: SRNA