latinica  ћирилица
21/01/2018 |  12:19 ⇒ 22/01/2018 | 08:04 | Autor: RTRS

Demonstracije zbog riječi "Makedonija" u rješenju spora Atine i Skoplja (VIDEO)

Više od 100.000 demonstranata protestovalo je u centru Soluna protestujući protiv upotrebe riječi "Makedonija" u bilo kakvom rješenju spora između Atine i Skoplja zbog imena bivše jugoslovenske republike.
Grčka: Masovne demonstracije zbog imena Makedonije (Foto: gulf-times.com) -
Grčka: Masovne demonstracije zbog imena Makedonije (Foto: gulf-times.com)

Najmanje 500 autobusa sa demonstrantima iz cijele Grčke stiglo je danas u Solun, gdje se održao prvi veliki protest otkako su se Atina i Skoplje ovog mjeseca saglasili da obnove napore u cilju rješavanja 25-godišnjeg spora.

Organizatori protesta tvrde da se okupilo 400.000 ljudi, dok policija nezvanično procjenjuje da se okupilo 100.000 demonstranata, prenosi AP. 

U protestima, koji nisu povezani ni sa jednom političkom partijom, učestvuju sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz sjeverne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri.

Dok su sa zvučnika glasno svirale pjesme legendarnog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, demonstranti su uzvikivali slogane "Grčka - Grčka - Makedonija", "Nema duplog imena, nema više izdaje", "Makedonija je Grčka", naveo je portal greekreporter.com.

"Postoji samo jedna Makedonija i ona je grčka", poručuju protestne grupe na video-snimcima objavljenim na internetu.

Protest protiče u mirnoj atmosferi, sa nekoliko čarki koje su se dogodile između demonstranata i anarhista obučenih u crno koji su pokušali da se ubace među demonstrante. 

Organizatori su prethodno naveli da očekuju desetine hiljade ljudi na današnjim protestima u Solunu, dok je u sjevernoj Grčkoj planirano još skupova.

Ovonedjeljni pregovori između glavnih pregovarača Grčke i Makedonije, pod posredovanjem diplomate UN Metjua Nimica, nisu donijeli konkretne rezultate.

Ipak, neki prijedlozi vezani za ime su izneti na pregovarački sto, navode lokalni mediji.

U intervjuu za makedonsku televiziju Sitel, Nimic je otkrio da je njegov predlog rješenja dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.

Prošlonedjeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se riječ "Makedonija" upotrebi ni u jednom rješenju, navodi Rojters.

Izvor: RTS, Tanjug, AFP