latinica  ћирилица
21/01/2018 |  13:37 ⇒ 13:48 | Autor: RTRS

Beograd: Otvorena izložba "Smrt Karađorđa Petrovića" (VIDEO)

U Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu otvorena je izložba "Smrt Karađorđa Petrovića". Ova zanimljiva postavka nastala je povodom obilježavanja dvijestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa.
Izložba "Smrt Karađorđa Petrovića" - Foto: RTRS
Izložba "Smrt Karađorđa Petrovića"Foto: RTRS

Izložba nastoji da približi vrijeme koje je Karađorđe proveo u izgnanstvu, nakon napuštanja Srbije i sloma ustanka 1813.godine, a posebno njegovu tragičnu smrt 1817. godine.

"Želja naše ekipe iz muzeja je da osvijetli posljednje dane voždovog života. To je period oko kojeg se i dan danas vode polemike između istoričara. I taj period je jako zanimljiv i širem krugu ljudi", rekao je Nebojša Damnjanović, kustos muzeja Srbije.

Ubistvo Karađorđa imalo je dalekosežne posljedice na politički život Srbije, i sukobe dinastija Karađorđević i Obrenović. Zbog bogate vojne istorije i tragičnog kraja, Karođorđe je u narodu ostao upamćen kao legendarni junak.

"Karađorđe spada u mali broj onih trajno popularnih ličnosti srpske istorije, kojima i ne treba posebna reklama. Uz Svetog Savu, Vuka Karadžića i Njegoša, Karađorđe živi u širokim narodnim masama i nema čovjeka koji nije čuo za njega", istakao je Nebojša Damnjanović, kustos Istorijskog muzeja Srbije.

Osim brojnih slika i istorijskih spisa, posjetioci mogu da vide i originalne predmete koji su pripadali Karađorđu, među kojima su voždov pečatni prsten, zastava, jatagan, pištolj kremenjak, kao i fišeklije sa motivima Svetog Đorđa i Svetog Dimitrija.