latinica  ћирилица
21/01/2018 |  15:52 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Domaći energetski sistem u kontinuitetu plasira bilansne viškove (VIDEO)

Zahvaljujući povećanim dotocima u hidroakumulacije u Republici Srpskoj, od decembra domaći energetski sistem u kontinuitetu plasira bilansne viškove električne energije sistemima u okruženju. Tender je raspisan i za prvi kvartal, s obzirom na to da sve elektrane rade punim kapacitetom.
Hidroelektrane - proizvodnja - Foto: RTRS
Hidroelektrane - proizvodnjaFoto: RTRS

Decembarske kiše djelimično su popravile, ali ne i nadoknadile hidrološku godinu. Sistem je potpuno stabilizovan, pa je do kraja 2017. plasirano oko dvjesto gigagavatčasova viškova struje, u vrijednosti od približno šesnaest miliona maraka

"Već pokazatelji za februar govore da ćemo ostvariti bilansne viškove i da će elektrane raditi punim kapacitetom", istakla je portparolka MH Elektroprivrede Republike Sprke Ana Bokonjić Buha. 

Najniža, prošlogodišnja kota hidroakumulacije "Bileća", ostavila je negativan ekonomski efekat. Trenutne zalihe vode znatno su veće od plana, što dopušta kontinuiranu proizvodnju.

"To je pokazala prva polovina ovoga mjeseca, tako da smo plan i prebacili. Ono što je ukupan plan u 2018. godini, jeste 1.062 gigavatčasa, a u ovom momentu smo proizveli nekih 55 gigavatčasova", rekao je direktor ZP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Gordan Mišeljić.

Јanuarski plan prebacile su HE Bočac i HE Višegrad. U hidroenergetskom sistemu Trebišnjica svi agregati su u pogonu. 

Kota najznačajnije domaće hidroakumulacije, Bileća, iznosi 389 metara i ima trend rasta. Zalihe vode, pretvorene u energiju, iznose 953 gigavačasa.

Hidroelektrane na Trebišnjici ostvarile su dobru proizvodnju i na međudotoku, vodi u slivu između brana Trebinje 1 i Trebinje 2. I naredni period donosi nove padavine.

"Јoš uvijek postoji dobar akumulacioni prostor, tako da možemo prihvatiti vodu koja bude došla u bilećku akumulaciju", kaže Mišeljić.

Prvog januara, Elektroprivreda je raspisala tender za prodaju viškova struje. 

"Radi se o količini od 110 gigavatčasova, na osnovu čega će Elektroprivreda Republike Srpske prihovdovati četrnaest miliona maraka", naglasila je Bokonjić Buha.

Ovogodišnji plan proizvodnje Elektroprivrede Srpske, iznosi 5.591 gigavatčas električne energije.