latinica  ћирилица
21/01/2018 |  15:56 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Visoke temperature pogoduju žitaricama – ratari zadovoljni usjevima (VIDEO)

Neuobičajeno visoke temperature vazduha u decembru i prvih dana januara pogodovale su razvoju ozimih žitarica. Pšenica je izbokorila, ima dobro razvijen korijen i bez ikakvih problema može da podnese niske temperature i do -17 stepeni. I uljana repica je u dobrom stanju i za sada nema opasnosti od pojave bolesti. Јedini problem je nedostatak vlage u zemljištu.
Stanje usjeva - Foto: RTRS
Stanje usjevaFoto: RTRS

Blaga zima i proljećne temperature pogodovale su razvoju ozimih žitarica. Vegetacija od sjetve do sada gotovo da nije prekidana, pa je i pšenica koja je zasijana u kasnim rokovima sjetve, u dobrom stanju. Poljoprivrednici zadovoljni usjevima.

"Evo vidim, kako mi kažemo, nije spavala, vječito je bila budna. I sada je budna i pšenica je u dobroj situaciji. Šta će biti dalje, ne znam, ali pretpostavljam da će to biti jedna od jako dobrih godina", rekao je Pero Dragojlović iz Amajlija.

Povoljna temperatura omogućila je da ozime žitarice imaju dobro razvijen korijen i do četiri stabla u bokoru. U ovoj razvojnoj fazi mogu podnijeti temperaturu do -17 i bez snježnog pokrivača.

Dr Dragan Zarić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi ističe: 

"Ozime strnine su u dobroj kondiciji, ovaj primjer govori da je bokorenje završeno. Bili su povoljni uslovi, jer se zna da je do 19 stepeni optimalna temperatura za bokorenje".

Vrijeme je pogodovalo i uljanoj repici koja je u odličnom stanju. Ima lisnu rezetu od 9-11 listova i dobro podnosi niske temperature.

"Ako kažemo za strna žita da mogu izdržati od -17 ona negdje do -10 stepeni to je ono što može da podnesa sa ili bez snježnog pokrivača. Ako ima snježni pokrivač može i do -20", dodao je Zarić.

Stručnjaci podsjećaju poljoprivrednike da proveravaju stanje usjeva, jer toplo vrijeme pogoduje pojavi štetočina, a može se uskoro očekivati i pojava biljnih bolesti koje mogu znatno umanjiti prinose.