latinica  ћирилица
21/01/2018 |  16:48 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Kosmet nakon posjete Vučića – nada u značajnije prisustvo Srbije (VIDEO)

Upravo ubistvo Olivera Ivanovića i bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji, jedna je od tema koje su bile u fokusu posjete predsjednika Srbije, Aleksanda Vučića, južnoj pokrajini. Vučić je sinoć, čak pet i po sati razgovarao sa mještanima kosovskog Lapljeg Sela. Dan poslije, posjeta od koje Srbi sa Kosova očekuju mnogo, značajna je i za Albance, ali i za Međunarodnu zajednicu – glavne su ocjene analitičara.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Svaku stopu Aleksandra Vučića na Kosovu i Metohiji pratili su brojni Srbi sa Kosova. Hiljade njih dočekalo ga je u Lapljem Selu gdje im je, nakon brojnih molbi za zaštitu, obećao – o njihovim problemima razgovaraće ako treba i cijelu noć.

"Јa sam spreman večeras cijelo veče i noć da odgovaram na vaša pitanja i šta konkretno možemo da uradimo i da pomogdnemo za svako mjesto. Hvala vam, za opstanak našeg naroda, za ostanak na Kosovu i Metohiji. Živjela Srbija!", naglasio je Vučić.

Gotovo šest sati – toliko je bilo potrebno da najuporniji iznesu problem Vučiću koji je sve vrijeme bio na crvenoj liniji sa Vladom. Sumirajući svoju osmu posjetu Kosovu, uz priznanje da većinu problema nije uspio riješiti, Vučić je zaključio i da je najvažnije da su Srbi shvatili koliko je neophodno očuvati mir. 

"Ono što svi oni razumiju to je da nam je potreban mir, racionalan pristup, da su nam potrebni razgovori sa Albancima i da nam je potreban naš unutarsrpski razgovor, ali i ogromna energija da razumijemo da samo tako možemo zemlju da guramo naprijed", dodao je Vučić.

Poruke mira, potrebe za suživotom i saradnjom sa Albancima, analitičari ocjenjuju najvažnijima. Ipak, za Srbe na Kosovu najznačajnije je, ocjenjuju zvaničnici Srbije što im je Vučić poslao poruku da zvanični Beograd stoji uz njih.

"Svojom posjetom Kosovu i Metohiji samo nekoliko dana nakon ubistva Olivera Ivanovića, predsjednik Aleksandar Vučić šalje poruku tamošnjim Srbima da je Srbija uz njih i da je spremna da pomogne njihov opstanak u sredinama u kojima žive", izjavio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun.

 Uz poruke Srbima koje su usmjerene na garantovanje njihove bezbjednosti, apel za ostanak i nalaženje načina za njihov ekonomski napredak, važne su i poruke Albancima. U beogradskom Centru za spoljnu politiku ocjenjuju, već sada osjeća se jedna vrsta relaksacije odnosa koji su zaoštreni ubistvom Olivera Ivanovića.

"Izuzetno važne su bile i poruke Albancima, poruke mira i želje da Srbija i dalje želi da razgovara o normalizaciji odnosa. Ista ova poruka je bila izuzetno bitna kada govorimo o Međunarodnoj zajednici, dakle, da Srbija će činiti dalje korake da se ovo teško pitanje u regionu razriješi na najbolji mogući način", istakla je predsjednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Јoksimović.

Vučićeva posjeta Kosovu bila je u fokusu i svjetskih medija pa su najveće agencije izvijestile da je ona došla u vrijeme povećanih tenzija. Slično su govorili i analitičari, naglašavajući da Vučićeve poruke govore mnogo. 

"Nije bilo teških riječi na račun Albanaca ni na račun Međunarodne zajednice, što pokazuje da Srbija nije ovu posjetu koristila kao izvor provokacija, već naprotiv, kao osnovu za nastavak diplomatske borbe za Kosovo i Metohiju", rekao je politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Među prvima, Vučićeve poteze komentarisao je i ambasador Francuske u Beogradu. Francuska i Srbija su, kaže, prijatelji, a prijateljima se govori istina, naglasio je i poručio – bez sporazuma o Kosovu za Srbiju nema integracije u Evropsku uniju. Možda upravo njegov stav i hladan tuš Vučiću, najbolje potvrđuje navode analitičara – bez obzira na Vučićeve poruke, njegova posjeta neće donijeti nikakve revolucionarne rezultate.