latinica  ћирилица
21/01/2018 |  17:14 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Cvijanović: Ne postoji prevelik problem u vezi sa odgovorima na Upitnik

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da ne postoji prevelik problem u BiH koji se odnosi na odgovore iz Upitnika Evropske komisije i da su od sedam pitanja koja su bila sporna mnoga razriješena.
Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske - Foto: RTRS
Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike SrpskeFoto: RTRS

"Ne vidim da ovdje postoji prevelik problem, osim što imamo interesovanje medija koje je produkovano time što postoje određene bošnjačke partije iz Sarajeva koje su počele ovo pitanje da problematizuju. Ovo doživljavam kao političku borbu njih i /predsjedavajućeg Savjeta ministara/ Denisa Zvizdića, a ne zato što nešto ne valja sa odgovorima", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se i ovog vikenda radi na nivou radnih grupa i stručnih timova da bi sve bilo kako treba, te da će taj posao biti nastavljen i sutra.

"Da li će to neko u Sarajevu problematizovati iz dnevno-političkih razloga u to neću ulaziti. Meni je bitno da je Srpska uradila svoj dio posla kada je riječ o odgovorima iz Upitnika Evropske komisije", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su razmotrena sva pitanja iz Upitnika Evropske komisije i utvrđeno šta su određene instrukcije za definisanje odgovora.

"Prethodno smo razgovarali sa ljudima iz Evropske komisije, s obzirom na to da postoji nekoliko odgovora gdje ćemo morati da šaljemo priloge različitih nivoa vlasti, odnosno institucija, budući da nismo bili u prilici da ujednačimo odgovor. Ono što smo dobili kao povratnu informaciju iz EU jeste bilo da pošaljemo priloge", kaže Cvijanovićeva.

Ovdje se govori, navodi ona, o dijelu koji se odnosi na socio-ekonomske pokazatelje koji se izvlače iz popisa stanovništva.

"Ne govorimo o brojevima iz popisa onako kako mi to doživljavamo, nego o određenim parametrima koji se odnose na regionalni razvoj. Cijenimo da su validniji i bolji oni podaci koje imamo u Republici Srpskoj, a odnose se na regionalnu kategorizaciju i dostavljanje podataka. To je jedan od primjera", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da nema nikakvih problema za ono gdje je moguće, što je u većini slučajeva, da se dostavi jedinstven odgovor koji je prošao čitav sistem koordinacije.

"Što se tiče nekih drugih oblasti neće biti dostavljani različiti odgovori i podaci, nego smo jednostavno usklađivali na koji nači naš odgovor treba da izgleda, a odnosi se na aktivnosti borbe protiv terorizma. Ne vidim da postoji prevelik problem koji se odnosi na odgovore iz Upitnika Evropske komisije", kaže Cvijanovićeva.

Izvor: SRNA