latinica  ћирилица
21/01/2018 |  19:10 | Autor: RTRS

SDS: Dodik dao zeleno svjetlo za izbor čelnika pravosuđa BiH

SDS ocijenio je kao manipulaciju izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji funkcionere Saveza za promjene smatra odgovornim za to što na čelu Tužilaštva i Suda BiH nema Srba jer je "upravo on dao zeleno svjetlo" za izbor Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH, kao i ranije Meddžide Kreso, te za vršioca dužnosti glavnog tužioca Gordanu Tadić.
SDS - Foto: ilustracija
SDSFoto: ilustracija

"I ptice na grani znaju da Dodik kontroliše Visoki sudski i tužilački savez /VSTS/ preko svog kadra koji je na čelu ove institucije, te da su se i Milorad Novković i Milan Tegeltija našli na poziciji predsjedavajućeg VSTS kao njegov izbor", saopšteno je iz SDS-a.

Iz ove stranke pozivaju Dodika da objasni kako je moguće da su Milan Tegeltija i svi Srbi u VSTS, zajedno sa Hrvatima u tom tijelu, glasali za izbor Debevca za predsjednika Suda BiH, a ne Branka Perića koji je imao najbolje reference.

"Da li su mu smetale Perićeve kolumne i kritike, pa ga je sa svojim strateškim koalicionim partnerima iz HDZ eliminisao? Takođe, pitamo Dodika, kako je moguće da je u vrijeme njegove vlasti u institucijama BiH podržao izbor Meddžide Kreso na čelo Suda BiH i zašto nikada riječ kritike na račun njenog rada nije izrekao?", pitaju iz SDS-a.

U ovoj stranci tvrde da to Dodik "jako dobro zna i da je on taj koji dobrim dijelom kontroliše pravosuđe BiH, a entitetsko u potpunosti".

"Da je drugačije i da SDS i Savez za promjene imaju makar minoran uticaj na pravosuđe, mi bi od tužioca tražili da budu nemilosrdni u obračunu sa organizovanim kriminalom i korupcijom, i sasvim je sigurno da bi lopovi danas bili tamo gdje im i jeste mjesto – iza rešetaka", navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srbi u zajedničkim institucijama i organima nisu zastupljeni na mnogim mjestima koja bi trebalo da im pripadaju, što je rezultat podaničke politike predstavnika Republike Srpske u vlasti na nivou BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara da li mjesto glavnog tužioca BiH treba pripasti Srbima, Dodik je rekao da je to pitanje za predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.