latinica  ћирилица
22/01/2018 |  15:59 ⇒ 16:00 | Autor: RTRS

Gazirana voda hidrira organizam

Јednostavan način koji vodi do dobrog zdravlja.
Voda - Foto: ilustracija
VodaFoto: ilustracija

Gazirana voda nastaje rastvaranjem ugljen-dioksida (CO2) u vodi.

Stvara se ugljična kiselina koja je kiselija od obične vode, ali mnogo manje kisela od želudačne.

Zbog specifičnog osjećaja na nepcima i ukusa koji joj daju mjehurići, mnoge osobe radije i više piju gaziranu vodu.

Upravo stoga, gazirana voda je dobar način za povećanje dnevnog unosa vode i hidrataciju organizma.

Pored toga, gazirana voda ima i zdravstveno povoljne učinke.

U jednoj kliničkoj studiji bolesnici sa problemima u probavi ili zatvorom podijeljeni su u dvije grupe i tokom 15 dana jedna grupa pila je običnu, a druga grupa gaziranu vodu. Stanje probave poboljšano je kod ljudi iz grupe koji su pili gaziranu vodu.

Istraživači u Јapanu otkrili su da se od 250 ml gazirane vode oslobađa 900 ml vazduha, što stvara osjećaj punoće i sitosti u trbuhu. Ovaj efekat iskoristili su da uporede grupe gojaznih žena, tako da je jedna grupa pila samo gaziranu, a druga samo negaziranu vodu. Žene koje su pile gaziranu vodu smanjile su više svoju tjelesnu težinu, jer su imale veći osjećaj sitosti. Bez težine u stomaku, izbjegle su prejedanje.

Takođe, gazirana voda je odličan izbor za osobe koje imaju hroničan zatvor, jer pomaže u uspostavljanju redovnije stolice.

Postoji zabrinutost zbog erozije zubne gleđi gaziranom vodom, ali studija iz 2001.godine objavljena u Јournal of Oral Rehabilitation pokazala je da je taj rizik 100 puta manji nego kada se konzumiraju ostala slatka bezalkoholna pića.

S obzirom na to da na našem tržištu postoji gazirana voda sa prirodno rastvorenim jodom, koja je poput šampanjca među vodama, uz njeno konzumiranje biće i manje brige za dobro zdravlje.

Izvor: B92