latinica  ћирилица
23/01/2018 |  13:32 | Autor: RTRS

U Srpskoj nema oboljelih od malih boginja

U Republici Srpskoj trenutno nema oboljelih od malih boginja, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.
Male boginje (ilustracija) -
Male boginje (ilustracija)

Iz Instituta naglašavaju da je vakcinacija djece najsigurnija i najefikasnija preventivna mjera u suzbijanju zaraznih bolesti.

Pedijatar Doma zdravlja Banjaluka Bosa Đajić rekla je da je u odnosu na raniji period povećan odziv roditelja za vakcinaciju djece MRP vakcinom.

- Razlozi za veću zainteresovanost roditelja za vakcinisanje djece je pojava morbila u okruženju. Osim toga, vakcinacija MRP vakcinom obavezna je prema Pravilniku o imunizaciji. Roditelji su svjesni da su odgovorni za eventualno obolijevanje djeteta ukoliko ih ne vakcinišu - kaže Đajićeva.

Ona kaže da su osnovni razlozi za izbjegavanje vakcinisanja djece uticaj raznih antivakcinalnih lobija i poruka putem društvenih mreža, zasnovanih na neosnovanim tvrdnjama o štetnosti vakcina.

- Posljedice nevakcinisanja su obolijevanja od morbila, rubeole i zaušaka ukoliko nevakcinisana osoba dođe u kontakt sa oboljelim - ističe Đajićeva.

Ona navodi da su morbile izuzetno lako prenosiva zarazna bolest, koja se širi među nevakcinisanim.

- Komplikacije nakon oblijevanja od morbila su relativno česte i teške, a iznimno mogu završiti i smrtnim ishodom. Ukoliko je veći broj nevakcinisanih osoba, lako dolazi do pojave epidemija - upozorila je Đajićeva.

U Srbiji je od početka pojave malih boginja u oktobru prošle godine Institut za javno zdravlje "Milan Јovanović Batut" zabilježio 1.255 oboljelih, od kojih je troje umrlo.

Izvor: SRNA