latinica  ћирилица
24/01/2018 |  11:36 | Autor: RTRS

Oprezno s energetskim pićima!

Zbog sumnje da pretjerana ukonzumacija energetskih pića dovodi do lošeg učinka u školi, slavni britanski kuvar DŽejmi Oliver pozvao je nadležne u Velikoj Britaniji da zabrane njihovu prodaju djeci mlađoj od 16 godina.
Energetska pića - Foto: ilustracija
Energetska pićaFoto: ilustracija

Inače, ljekari širom svijeta već dugo apeluju da se zabrane ovi napici. Evropska komisija ostavila je državama članicama da same odrede starosnu granicu korisnika koji mogu da kupe ovakve proizvode.

Osim tinejdžera i sportista, energetska pića sve više konzumiraju profesionalni vozači, noćni čuvari, studenti, tj. svi oni koji žele da odlože san i povećaju koncentraciju.

Iako u Srbiji nije zabilježen nijedan smrtni slučaj zbog prekomjerne konzumacije energetskih napitaka, u svijetu je bilo takvih primjera. Ipak, zbog njihove upotrebe, pomoć ljekara sve češće traže mladi, a statistika kaže i da raste broj onih koji ih svakodnevno piju.

- U neposrednom okruženju sam imala slučaj zdravog dječaka koji je popio prvo kafu, pa jako alkoholno piće, zatim pivo, a onda je nastavio sa energetskim napicima da bi se održao u budnom stanju. Nakon toga je slijedio intenzivan bol i stezanje u grudima, završio je u bolnici, sa stentovima - istakla je Vesna Pantić Palibrk, načelnica Јedinice za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane.

Kardiolog Igor Stefanović iz Dečje klinke u Tiršovoj kaže da je svako od ljekara imao situaciju tokom dežurstva da mu dođu djeca koja se žale na mučninu, povraćanje, lupanje srca.

- Onda dobijete podatak da su konzumirali veću količinu nekog energetskog napitka. Nekih 60 procenata konzumenata su starosti od 13 do 25 godina - napomenuo je Stefanović.

Ljekari upozoravaju da to nisu obični osvježavajući napici, samo gazirani i pretjerano slatki. Sadrže taurin, žen šen, guaranu, kofein. U malim količinama, svi ti sastojci pomažu, ali kada se pretjera – postaju opasni.

I visok pritisak, glavobolja, anksioznost, poremećaj sna, koagulacije krvi – sve su to efekti energetskih bombi u konzervama.

- Dokazano je u studijama da kada konzumenti koriste energetske napitke, onda se češće dešavaju nasilje, agresivno ponašanje, odnosno lakše stupaju u kontakt sa psihoaktivnim supstancama - rekao je on.

Upozorenja na pakovanjima

Prije svega, potrebno je podići svijest kod roditelja o štetnosti ovih supstanci, jer ih i mnogi roditelji konzumiraju pa to pređe i na djecu kao navika.

Neophodno je da ljudi nauče da čitaju informacije koje postoje na pakovanjima, a koje su na ovakvoj vrsti proizvoda obaveza.

- To su upozorenja o količini koja se smije dnevno unijeti, zatim preporuka kome nije namijenjeno - navela je Pantić Palibrk.

U svijetu prosječna potrošnja ovih napitaka kod adolescenata je 2,1 litar mjesečno, dok svaki peti pije više od sedam litara mjesečno. Zbog toga Hrvatska razmatra potpunu zabranu prodaje takvih napitaka maloljetnicima. U Srbiji još nema takvih inicijativa.

Izvor: RTS