latinica  ћирилица
26/01/2018 |  08:55 | Autor: RTRS

U kojem položaju je najbolje spavati?

Većina nas ima neku omiljenu pozu za spavanje, ali većina nas ne zna i da položaj u kojem spavamo može da utiče na opšte zdravlje.

Holistički ekspert dr Ron Erlih kaže da je spavanje jako važno jer utiče na fizičko, mentalno i emocionalno stanje osobe i da je ono osnova opšteg zdravlja. I nije važan samo kvanitet, već i kvalitet sna, a za to je važno i u kom položaju spavate.

Na stomaku

Dr Erlih kaže da je spavanje na stomaku najgore. Stručnjak kaže da su pri spavanju u ovom položaju mišići vrata i vilice napeti, zglobovi su izduženi, a takođe je i donji dio karlice blago "uvrnut".

- Zamislite kako uvrtanjem cijedite mokar peškir... to manje-više radite svojim mišićima i tetivama kada spavate na stomaku. Takođe, ovaj položaj može da vam oteža disanje dok spavate - kaže on.

Na leđima

- Spavanje na leđima je malo bolje, ali ponekad može da se javi problem sa disanjem jer jezik može da "zapadne" pozadi i blokira disajne puteve. Zbog toga se ponekad javlja hrkanje ili apnea spavača, a to može da utiče na mentalno i fizičko zdravlje, pa čak i da bude prijetnja po život - objašnjava ljekar.

Na boku

Pošto spavanje na stomaku i na leđima nije baš dobro, možete da pretpostavite da je onda najbolje da spavate okrenuti na stranu.

Ovaj položaj je najbolji zato što jastuk daje dovoljnu potporu glavi i vratu, a preporučljivo je i da u krevet stavite još jedan jastuk na koji ćete nasloniti nogu- onu koja ne dodiruje dušek.

U ovoj pozi ništa ne blokira disajne puteve, a takođe je ovaj položaj tijela bolji i za varenje, posebno ako ste okrenuti na lijevu stranu, zbog mjesta na kojem jednjak ulazi u stomak.

Izvor: Mondo