latinica  ћирилица
26/01/2018 |  09:01 ⇒ 09:04 | Autor: RTRS

Pronađen brod za kojim se tragalo 160 godina? (VIDEO)

U riječnoj delti u američkoj državi Alabama pronađeni su ostaci drvenog broda koji bi mogli pripadati Klotildi, posljednjem brodu koji je ilegalno prevozio robove u SAD prije gotovo 160 godina.
Mjesto pronalaska misterioznog broda - Foto: Screenshot/YouTube
Mjesto pronalaska misterioznog brodaFoto: Screenshot/YouTube

Olupinu je nedavno otkrila neuobičajeno niska osjeka, a pronašao ju je novinar Ben Rejns, koji je otad u kontaktu sa stručnjacima koji pokušavaju da utvrde da li je riječ o tom legendarnom brodu, piše Dejli mejl.

Istorijski podaci govore kako je kapetan broda Vilijam Foster po dolasku u Mobil Bej 1860. godine brod spalio i potopio, a olupina u mulju pronađena je nedaleko od tog mjesta. Na olupini su vidljivi i tragovi gorenja, kao i tehnika gradnje brodova upravo iz tog perioda.

- Definitivno možete reći možda, a možda čak i malo više od toga, jer je lokacija tačna, izgleda da je gradnja ispravna, iz pravog perioda, a čini se i da je brod izgorio - rekao je Greg Kuk, arheolog sa univerziteta Vest Florida.

DŽon Braten, koji radi s njim na istraživanju brodskih olupina, rekao je kako "ništa ne upućuje na to da nije Klotilda, a nekoliko stvari upućuje na to da jeste".

Iako je Tomas DŽeferson 1807. godine potpisao zakon kojim se zabranjuje uvoz robova, na američkom jugu ropstvo je bilo prihvaćeno još decenijama. Glavna luka za dovoz bila je upravo u zalivu Mobajl.

Brod je 1860. godine isporučio 110 robova u Mobajl - godinu dana prije izbijanja američkog građanskog rata, a to je posljednji poznati slučaj broda koji je prevozio robove u SAD. Otkriće misteriozne olupine dolazi nakon neuspjeha brojnih istraživača koji su pokušavali da pronađu legendarni brod tokom godina.

Izvor: Tanjug