latinica  ћирилица
26/01/2018 |  15:24 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Stručnjaci iz Srbije prvi put u Srpskoj obavili endobronhijalni ultrazvuk (VIDEO)

Univerzitetsko klinički centar Srpske nastavlja saradnju sa ljekarima iz Srbije iz oblasti dječije hirurgije, urologije, otorinolaringologije, kao i pulmologije.
Ljekari iz Srbije u UKC RS - Foto: RTRS
Ljekari iz Srbije u UKC RSFoto: RTRS

Tri eminetna stručnjaka iz Srbije obavila su danas nekoliko operacija i komplikovanih dijagnostičkih procedura koje do sada nisu rađene u Srpskoj. Najveću prednost ove saradnje osjetiće pacijenti koji više neće morati putovati u Srbiju na preglede i zahvate. To će smanjiti troškove pacijentima, a ljekari iz Srbije ujedno će svoja znanja i iskustva u liječenju prenijeti kolegama u Srpskoj.

Goran Stojanović, načelnik Centra za bronhologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine, izjavio je da sa ljekarima UKC-a sarađuje već dugi niz godina, te da je prema dogovoru koji je sklopljen između Instituta za plućne bolesti Vojvodine i UKC-a danas uradio dijagnostičke procedure kod pacijenata kod kojih postoje promjene u plućima, viđene na CT-u grudnog koša.

"Danas je ovdje urađen prvi endobronhijalni ultrazvuk u BiH. To je procedura koju radi jako malo ustanova i u regionu. Nadam se da će se te procedure u narednom periodu sprovoditi kao rutinska praksa u UKC-u", rekao je Stojanović.

Pomoćnik generalnog direktora UKC-a za medicinske poslove Slobodan Hajder istakao je da je opredijeljenost rukovodstva UKC-a unapređenje struke i edukacija kadrova, zbog čega su potpisani ugovori s pojedinim ljekarima iz regiona, te sa određenim institucijama.

"Ovdje nije značajna samo edukacija ljekara, jednako je važno što će konačni benefit od te edukacije imati pacijenti UKC-a. Današnjom posjetom stručnjaci iz Srbije su pomogli pacijentima koji su prošli operacije i određene terapijske procedure, ali su pomogli i našim ljekarima u sticanju znanja", rekao je Hajder novinarima u Banjaluci.

On je dodao da odabir pacijenta vrše ljekari u Banjaluci, ali su gosti upoznati o kojima pacijentima se radi tako da će zajednički donositi odluke koji pacijenti će biti podvrgnuti procedurama koje su planirane u narednom periodu.