latinica  ћирилица
31/01/2018 |  08:52 ⇒ 01/02/2018 | 09:15 | Autor: RTRS

Stevija je prošlost: Novi prirodni zaslađivač sa 0 kalorija

S obzirom na brz način života koji vodimo, nedostatak vremena, ishranu s nogu, nezdravu i brzu, smanjenu fizičku aktivnost, sve je više ljudi koji boluju od srčanih bolesti i dijabetese. Konzumiranjem brze hrane u svoj organizam unosimo veliku količinu šećera, koja našem tijelu i zdravlju nanosi štetu.
Šećer bez kalorija (foto:punpazar.com) -
Šećer bez kalorija (foto:punpazar.com)

Kako biste poveli malo više računa o svom zdravlju i ishrani, možda biste tradicionalno prisutan bijeli šećer mogli da zamijenite eritritom.

Eritrit je prirodni šećerni alkohol koji nalazimo u vlaknima voća i povrća kao i u fermentisanoj hrani. Dobija se fermentacijom šećera iz kukuruza. Pozitivno utiče na probavu, jer se već u tankom crijevu potpuno razgrađuje.

Koristi se kao zaslađivač, a izgledom i ukusom veoma podsjeća na bijeli šećer, samo mnogo zdraviji.

Neke od namirnica koje u sebi sadrže malu količinu ovog šećernog alkohola su kruška, vino, sir, pečurke i lubenica.

Glikemijski indeks eritrita je 0 pa njegova konzumacija ne povećava nivo šećera u krvi, stoga je pogodan za dijabetičare i ljude koji žele da izgube na težini. Pored toga ne prija bakterijama koje utiču na stvaranje karijesa, pa čuva i zdravlje i sjaj naših zuba.

Ovaj prirodni zaslađivač trpi visoke temperature pa je pogodan za kuvanje. Idealan je za pripremu lagane varijante vaše omiljene poslastice.

Izvor: Srbija Danas