latinica  ћирилица
31/01/2018 |  19:06 | Autor: RTRS

Večeras Mjesec u trostrukom nebeskom spektaklu!

Posljednji dan januara 2018. godine ostaće zabilježen kao dan kada su se poklopila čak tri astronomska fenomena – totalno pomračenje Mjeseca, Supermjesec i plavi Mjesec.
Supermjesec nad Njujorkom - Foto: RTS
Supermjesec nad NjujorkomFoto: RTS

Međutim, Evropljani neće moži da uživaju u ovom prirodnom fenomenu.

Ovaj rijedak nebeski spektakl, prvi poslije 150 godina, biće vidljiv sa teritorije Australije, Sjeverne Amerike, Bliskog istoka i većeg dijela Istočne Azije.

Potpuno pomračenje Mjeseca odigravaće se tokom plavog Mjeseca, koji predstavlja drugi puni Mjesec u jednom kalendarskom, koji se inače javlja na svake dveij godine i osam mjeseci.

Istovremeno, Zemljin prirodni satelit biće nam najbliži, zbog čega će izgledati svjetlije i veće nego obično – nazvan van astronomskih krugova Supermjesec.

Supjermesec djeluje za 14 odsto veći i za 30 odsto svjetliji od uobičajenog, a pojavljuje se na otprilike svakih 13 mjeseci.

Dok se bude nalazio u Zemljinoj sjenci, Mjesec će biti crvenkast - poznat i kao krvavi Mjesec, tako da je pun (neformalan) naziv večerašnjeg spektakla na nebu – krvavi plavi Supermjesec.

Kako je Nasa opisala, plavi Mjesec i Supermjesec su pojave koje nisu toliko rijetke, ali ovakav trostruki astronomski fenomen gdje se te dvije pojave istovremeno javljaju u kombinaciji sa pomračenjem Mjeseca, posljednji put se dogodio 31. marta 1866. godine.

Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta.

U zapadnom dijelu SAD i Kanade spektakl na nebu biće vidljiv pred svitanje, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mjesec izlazi.

Za razliku od pojave pomračenja Sunca, pomračenje Mjeseca može bezbjedno da se posmatra golim okom.

Izvor: RTS