latinica  ћирилица
01/02/2018 |  15:34 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

Trebinjski Vodovod prvi u BiH ima uređaj za otkrivanje kvarova (VIDEO)

Preduzeće Vodovod Trebinje nabavilo je savremeni uređaj za otkrivanje kvarova. Oprema vrijedna 60.000 maraka doprinijeće znatnom smanjenju gubitaka na vodovodnoj mreži.
Uređaj za otkrivanje kvarova na vodovodnoj mreži - Foto: RTRS
Uređaj za otkrivanje kvarova na vodovodnoj mrežiFoto: RTRS

Samo u drugoj polovini januara otkako upotrebljavaju novu opremu, radnici Vodovoda utvrdili su više od deset kvarova. Uz novi uređaj, tvrde, i građani će imati kvalitetnije vodosnabdijevanje.

Inženjer Bojan Vulić pojasnio je da se na osnovu senzora detektuju gubici i zatim šalje signale u bazu podataka. Istakao je da su u Vodovodu uvjereni da će im ova oprema omogućiti da pouzdano otkriju kvarove i potpuno smanje gubitke vode.

Uz novu opremu kojom se dnevno može pregledati do dva kilometra vodovodne mreže, kvarovi na sistemu biće rješavani brže i efikasnije. Na ovaj način, kažu u Vodovodu, u velikoj mjeri biće smanjeni gubici vode koji su bili ogromni.

Direktor Vodovod Spasoje Radović kaže da je ova oprema prilikom iskopavanja, čak i na dubini od skoro tri metra, detektovala pucanje cijevi i gubitak u mreži, zbog čega su veoma zadovoljni njenom učinkovitošću. Dodao je da će nastaviti s nabavkom savremene opreme za rad.

Tebinjski Vodovod je prvo preduzeće u Srpskoj i BiH koje je nabavilo ovakvu opremu, a koju koriste i najrazvijenije evropske zemlje.