latinica  ћирилица
04/02/2018 |  07:42 ⇒ 05/02/2018 | 10:17 | Autor: RTRS

Obilježeno 76 godina od ustaškog pokolja u Drakuliću (FOTO/VIDEO)

U Drakuliću kod Banjaluke danas je obilježeno 76 godina od ustaškog zločina nad Srbima u ovom mjestu, kao i u Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac 1942. godine.
Obilježeno 76 godina od ustaškog pokolja u Drakuliću - Foto: RTRS
Obilježeno 76 godina od ustaškog pokolja u DrakulićuFoto: RTRS

Obilježavanje je počelo svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, a nakon liturgije služen je parastos ubijenim Srbima kod Spomen-kosturnice. Zvaničnici Republike Srpske položili su vijence.

Obilježeno 76 godina od ustaškog pokolja u Drakuliću (Foto: RTRS)

Ustaše su 7. februara 1942. godine za samo jedan dan ubile 2.370 srpskih civila, među kojima je bilo 551 dijete. Pokolj je organizovao Viktor Gutić, ustaški komandant za takozvanu Hrvatsku Krajinu, a predvodio ga je fra Miroslav Majstorović Filipović, župnik banjalučkog samostana Petrićevac.

Pomenu u Drakuliću prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-indalidske zaštite Milenko Savanović, te delegacija NSRS, predvođena potpredsjednikom parlamenta Nenadom Stevandićem, u kojoj su bili poslanici Dragoljub Davidović, Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Nedeljko Milaković. 

Zvaničnici Srpske prisustvovali pomenu u Drakuliću (Foto: RTRS)

Predsjednik Srpske je pozvao Hrvatsku, prilikom odavanja počasti srpskim žrtvama u Drakuliću, da prizna genocid koji je počinjen nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je istakao da je Drakulić samo jedno od mjesta na kojima su ubijani Srbi i dodao da su za te zločine pored NDH krive i komunističke vlasti zbog svog odnosa prema zločinima NDH.

- Obilazim mnoga stratišta i vidim da na mnogima piše da su to žrtve fašističkog terora, a 99 odsto su bili Srbi. Moramo iz svih naših udžbenika i zvaničnih obraćanja da izbacimo riječi "žrtve fašističkog terora", jer se radilo o ubistvima Srba od ustaške države, koja je formirana upravo da bi to uradila - naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je današnji dan strašan za srpski narod na ovim prostorima.

- Dolazeći ovamo uvijek me obuzme tuga, ne dozvoli mi da mogu bilo šta smisleno da govorim o danu kada bi svi trebali samo da ćutimo, ali i u danu kada bi trebalo da se pobunimo i da se zavjetujemo da nikada nećemo zaboraviti - naglasio je on.

Predsjednik Srpske je ponovio da su Srbi oduvijek tražili slobodu i njoj težili, te da je današnja Republika Srpska garancija te slobode.

- Da nije Republike Srpske vjerovatno se ovdje ne bi ni okupljali. Republika Srpska je garancija da se ovo neće zaboraviti - rekao je Dodik i dodao da je Srpska stabilna i mirna, te da može obezbijediti miran san svim građanima.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da se zločin, poput ustaškog pokolja u Drakuliću ničim ne može i ne smije da opravdava.

- Ako se vratimo u prošlost u iskušenja koja je prošao srpski narod vijekovima boreći se na ovim balkanskim prostorima, vidjećemo da je bio stalno u borbi za svoj opstanak - rekao je Savanović.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica rekao je danas novinarima u Drakuliću da je 20. vijek bio vijek stradanja Srba, te da Drakulić najbolje svjedoči o razmjerama zločina koji su se dešavali.

- Pobiti više od 2.300 ljudi samo za deset sati govori da je tog dana, u tom vremenu svakih 15 do 20 sekundi ubijan jedan Srbin ne pištoljem i metkom, nego sjekirom, krampom, maljem i kamom - rekao je on.