latinica  ћирилица
04/02/2018 |  09:13 | Autor: RTRS

U prošloj godini naređeno uništavanje pet tona mesa

Republička veterinarska inspekcija u prošloj godini izdala je nalog za uništavanje oko pet tona mesa i proizvoda od mesa, zbog isteklog roka upotrebe, nepotpunih deklaracija i neposjedovanja deklaracija.
Meso - Foto: RTRS
MesoFoto: RTRS

U Inspektoratu Republike Srpske Srni je rečeno da je u 2017. godini republička veterinarska inspekcija izvršila više od 1.200 kontrola.

- Najveći broj kontrola izvršen je u oblasti proizvodnje i prometa sirovina i hrane životinjskog porijekla u mesnicama, veleprodajnim i maloprodajnim objektima, klaonicama, farmama i skladištima - naveli su u Inspektoratu.

Svakodnevne kontrole veterinarske inspekcije podrazumijevaju provjeru sljedivosti dokumentacije koja prati životinju, odnosno sirovinu, od mjesta porijekla, preko objekta za preradu, skladištenje i prodaju, do krajnjeg potrošača, kao i ispunjenost higijenskih, mikrobioloških i drugih propisanih kriterijuma bezbjednosti hrane.

- Takođe, sprovodi se nadzor nad postupcima klanja, rasijecanja, pakovanja, označavanja i etiketiranja mesa, odnosno proizvoda od mesa, poštovanja hladnog lanca, a sve s ciljem zaštite zdravlja ljudi, interesa potrošača i ispunjenja opštih zahtjeva o kvalitetu hrane - tvrde u Inspektoratu.

Pod nadzorom veterinarske inspekcije su i svi objekti za klanje i preradu mesa.

Izvor: SRNA