latinica  ћирилица
04/02/2018 |  11:18 ⇒ 11:22 | Autor: RTRS

"Postavka u Memorijalnom kompleksu je zamagljivanje karaktera logora"

Saradnik Instituta za savremenu istoriju Milan Gulić izjavio je da je izložbena postavka u Memorijalnom kompleksu Јasenovac zamagljivanje pravog karaktera logora smrti u Јasenovcu i da je saglasan sa ocjenom predsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa Lorensom Vajnbaumom da je ona najočigledniji primjer zamagljivanja istorije.
Milan Gulić (Foto: presscentar.rs) -
Milan Gulić (Foto: presscentar.rs)

On smatra da je što se tiče Јasenovca samo stvar dometa istorijske nauke koliko je uspjela da utvrdi broj žrtava i konkretno načine na koji su se ubistva dešavala.

Gulić je za RTS rekao da su odnosi Hrvatske i Srbije opterećeni događajima iz prošlosti, ali da postoje pitanja oko kojih ne bi trebalo da bude spora i da je takvo pitanje logora smrti Јasenovac.

Komentarišući polemiku o izložbi o Јasenovcu u UN, on je podsjetio da je na kraju Drugog svjetskog rata dio zemalja koje su bile uz nacističku Njemačku prešao na stranu antifašističke koalicije.

- Takva je Bugarska, Mađarska, Rumunija, Hrvatska. Tu je krenuo korijen okretanja od onoga što se nesumnjivo dogodilo u tim državama u vrijeme Drugog svjetskog rata - objasnio je Gulić.

Na jugoslovenskom prostoru su, dodaje, uslijedile decenije relativizacije, vještačkog izjednačavanja zločina jedne, druge, treće strane i na to se nadovezao sukob devedesetih godina.

- Tada je u Hrvatskoj stvorena jedna stereotipna priča o Srbima kao zločincima koji su jedan kancer na tijelu hrvatskog naroda. Kada se sve to ukombinuje, onda nije ni čudo što se tako lako bježi od istorije koja nije nimalo prijatna - kaže Gulić.

Govoreći o poljskom zakonu koji zabranjuje bilo kakvo povezivanje te države i Holokausta, Gulić kaže da taj zakon donekle može da razumije jer u vrijeme rata Poljska država nije postojala, a njena vlada je bila u Londonu.

- Poljaci su učestvovali u antifašističkom pokretu, dok je Holokaust na teritoriji Poljske počinila Njemačka - ukazao je Gulić i dodao da ipak smatra da je poljski zakon otišao preko granice dozvoljenog jer uvodi delikt mišljenja.

Izvor: SRNA