latinica  ћирилица
04/02/2018 |  12:08 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Šamac: Podsticaj razvoju voćarstva (VIDEO)

Na području opštine Šamac voćnjaci zauzimaju oko 270 hektara, dok se komercijalna proizvodnja odvija na 70 hektara. S obzirom na kvalitet zemljišta i povoljne klimatske uslove, ali i mogućnost zapošljavanja u voćarstvu, opština Šamac podstiče razvoj ove agrarne grane premijama za proizvedeno voće i davanjem u zakup poljoprivrednog zemljišta za podizanje novih zasada.
Voćarstvo - Foto: RTRS
VoćarstvoFoto: RTRS

Vitomir Knežević iz Obudovca voćarstvom se bavi 9 godina i u dva voćnjaka, na površini od jednog i po hektara ima 3.800 stabala jabuke i 500 stabala šljive. Prošle godine prinos jabuke je bio 80 tona, od čega je 90 posto prva klasa. S obzirom na dobar plasman voća, podigao je još jedan zasad jabuke, 2.000 sadnica na površini pola hektara.

"Ako imate kvalitet, tržište nije teško pronaći, dođu mušterije, kupci i nađu vas, samo je pitanje po kojoj cijeni ćete prodati. Ako imate skladište, ostavite proizvod u hladnjači i svaki mjesec u kontinuitetu dobijate na cijeni", kaže Knežević.

U opštini Šamac su prepoznali potencijale razvoja voćarstva, te je i ovaj vid proizvodnje obuhvaćen Pravilnikom o podsticajima. Visina premije za voće na godišnjem nivou je 400 maraka za isporučenih do 4 tone proizvoda organizatoru otkupa, odnosno 1000 maraka za količinu veću od 4 tone.

"Imaju mogućnost da proizvedene količine voća predaju organizatoru otkupa voća, a na bazi dokumentacije koja se dobija, odnosno otkupnih blokova, mogu da podnesu opštini Šamac zahtjev za ostvarivanje podsticaja koji se na bazi otkupljenih količina isplaćuje za kalendarsku godinu u kojoj se podnosi zahtjev za podsticaj", izjavio je samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Šamac Mladen Adžić.

Na području Šamca sada je u ekspanziji uzgoj jagodičastog voća, koji se odvija na parcelama do pola hektara. Lokalna zajednica će i ove godine, projektom podrške samozapošljavanju, podržati i taj oblik voćarstva.