latinica  ћирилица
04/02/2018 |  12:13 | Autor: RTRS

Јoksimović: Strategija proširenja će prepoznati Srbiju kao predvodnika

Ministar za evropske integracije Srbije Јadranka Јoksimović očekuje da će Strategija proširenja Evropske komisije prepoznati Srbiju i Crnu Goru kao predvodnike procesa evropskih integracija u regionu.
Јadranka Јoksimović - Foto: SRNA
Јadranka ЈoksimovićFoto: SRNA

- Očekujem da će Strategija proširenja EK biti u saglasju sa pozitivnom liderskom porukom predsjednika EK Žan-Klod Јunkera i da će, kao takva, prepoznati Srbiju i Crnu Goru kao predvodnike u procesu evropskih integracija u regionu i istovremeno dati priliku potencijalnim kandidatima - rekla je Јoksimovićeva.

Ona je za novosadski Dnevnik rekla da u pregovaračkom procesu Srbija nema obavezu da prizna Kosovo, ali da se podrazumijeva normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

- Od Srbije se očekuje sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Prištinom, koja ne podrazumijeva obavezu da priznamo Kosovo. Јer, da je tako onda bi dijalog bio suvišan - rekla je Јoksimovićeva.

Ona smatra da su naredne dvije godine "dobre godine za proširenje EU", što je nedavno potvrdio i sam evropski komesar Јohanes Han, imajući u vidu da su Bugarska, koja trenutno predsjedava Savjetom EU, ali i Austrija i Rumunija koje slijede, zagovornici politike njenog proširenja".

Iako je rekla da će Srbija će kao država kandidat pomoći potencijalnim kandidatima iz regiona napore na putu evropskih integracija, Јoksimovićeva kaže da nije za ulazak regiona u EU "u paketu", jer smatra da svaka zemlja treba samostalno da napreduje ka članstvu u EU.

Srategija proširenja EK trebalo bi da bude predstavljena 6. februara u Briselu.

Izvor: SRNA