latinica  ћирилица
04/02/2018 |  12:47 ⇒ 14:18 | Autor: RTRS

U prošloj godini u BiH poginulo 295 lica

Na području BiH u prošloj godini dogodilo se više od 37.600 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 295 lica, a oko 10.000 ih je povrijeđeno i riječ je o trendu smanjenju broja poginulih, podaci su nadležnih institucija.
STOP policija - Foto: RTRS
STOP policijaFoto: RTRS

Prema riječima stalnog sudskog vještaka saobraćajne struke Mirzeta Sarajlića, jedan od razloga za smanjenje broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u BiH je uvođenje uredbe o ograničenju uvoza polovnih motornih vozila na vozila sa ekološkom normom "EЈRO4" i više, što je u velikoj mjeri doprinijelo podmlađivanju voznog parka vozila registovanih u BiH.

Sarajlić kaže da i izgradnja mreže autoputeva u velikoj mjeri doprinosi povećanju stepena saobraćajne bezbjednosti, prenijeli su federalni mediji.

- Ukoliko uzmemo u obzir kontinuirano povećanje broja registrovanih motornih vozila i BiH, možemo kazati da ipak bilježimo pozitivan trend u odnosu na prošlu kalendarsku godinu - rekao je Sarajlić.

On smatra da pooštrene kaznene odredbe Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH nisu rezultirale ovim pozitivnim trendovima i da je veoma malo projekata koje su osmislile i podržale vlasti u BiH kada je u pitanju bezbjednost u saobraćaju.

U 2017. godini na teritoriji Republike Srpske dogodilo se 9.637 saobraćajnih nezgoda, što je za 1,5 odsto manje nego u 2016. godini. U ovom periodu na području Republike Srpske 114 lica je smrtno stradalo, a povrijeđeno je 3.187 osoba, od kojih 647 teže.

Na području FBiH u prošloj godini evidentirano je 27.689 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 5,74 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, te smanjenje broja povrijeđenih i poginulih lica.

Na području Brčko Distrikta prošle godine zabilježene su 302 saobraćajne nezgode u kojima je stradalo 11 lica.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda na putevima BiH su vožnja neprilagođenom brzinom, konzumiranje alkohola i nepoštovanje prvenstva prolaza.

Izvor: SRNA