latinica  ћирилица
04/02/2018 |  14:51 | Autor: RTRS

Rusi vode računa o bezbjednosti Emira Kusturice

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, koji se 1. februara sastao sa proslavljenim srpskim režiserom Emirom Kusturicom u Moskvi, interesovao se i za unapređenje bezbjednosti režisera, objavio je portal Govori Srbija pozivajući se na diplomatske izvore.
Vladimir Putin i Emir Kusturica - Foto: RTS
Vladimir Putin i Emir KusturicaFoto: RTS

"Emir Kusturica je izuzetno popularan u Rusiji, stari je prijatelj predsjednika Rusije Vladimira Putina, ali i Šojgua i stoga ne čudi da je ruski ministar odbrane pokazao interesovanje i pažnju za unapređenje bezbjednosti slavnog reditelja ma gdje se on nalazio. Takva briga i pažnja poklanja se samo pravim iskrenim prijateljima Rusije, a Kusturica to jeste", navodi isti izvor.

Kusturica se 1. februara sastao sa Šojguom, koji ga je pozvao da učestvuje u stvaralačkom projektu "Susret s pravim ljudima".

Ruski ministar odbrane zahvalio je srpskom režiseru za posjetu i istakao da ga za Kusturicu vezuje dugogodišnje prijateljstvo, te da bi želio sa njim da snimi i seriju razgovora.

"Definitivno bih želio da se snimi taj serijal, ali ne da on /Kusturica/ bude u ulozi snimatelja ili režisera, nego sagovornika. Da razgovaramo o životu, da pričamo o tome šta je to, ustvari, umjetnost", rekao je Šojgu.

Govoreći o projektu "Susret sa pravim ljudima", Šojgu je pojasnio ko su obično gosti takvih susreta.

"Mi ovdje tradicionalno organizujemo susrete sa 'pravim' ljudima - sa onima s kojima želimo da se vidimo, sa onima koje smatramo ljudima, sa velikim 'Lj'. Poslije susreta sa njima nešto ostaje u srcu", rekao je Šojgu, prenosi portal Zvezda, koji pripada ruskom Ministarstvu odbrane.

"Susret sa pravim ljudima" održava se u Nacionalnom centru za odbranu Ruske federacije već treću godinu. Do sad su u tom projektu učestvovali brojni ruski umjetnici, poput glumca Sergeja Bezrukova, pjevača Nikolaja Rastorgujeva, pisca, TV voditelja i glumca Mihaila Žvaneckog, glumca i režisera Olega Tabakova, a Kusturica je prvi gost iz inostranstva.

Izvor: SRNA