latinica  ћирилица
04/02/2018 |  15:11 | Autor: RTRS

Velika Britanija - Sve jači unutrašnji sukob unutar torijevaca

Britanski premijer Tereza Mej je pod sve većim pritiskom da se oprijedeli za stranu u unutrašnjem previranju njene Konzervativne partije oko Bregzita, pred početak nove runde razgovora između Londona i Brisela.
Tereza Mej - Foto: AFP
Tereza MejFoto: AFP

Od kada je postala premijer 2016. godine, Mejova se kretala između dvije frakcije unutar njene partije, onih koji žele jasan rastanak sa EU, čak iako to znači trgovinske barijere sa Evropom i onih koji žele da britanska ekonomija ostane blisko vezana sa evropskim blokom.

Pregovarač EU Mišel Barnije sutra će se u Londonu sastati sa britanskim ministrom za Bregzit Dejvidom Dejvisom pred novu rundu razgovora tokom sedmice. Dvije strane imaju samo nekoliko mjeseci za pregovore o budućim odnosima prije nego što Britanija izađe iz članstva EU u martu 2019. godine.

U današnjim izdanjima britanskih novina navode se planovi o zavjeri protiv Mejove u kojoj učestvuju šef britanske diplomatije Boris DŽonson i lider evvropske reformske grupacije u parlamentu DŽejkob Ris-Mog.

Prema pisanju "Sandej tajmsa" proBregzit orijentisani poslanici u britanskom parlamentu pripremaju se da sa vlasti svrgnu Mejovu ukoliko pokuša da ostvari kompromis sa EU i da Britaniju zadrži u bezcarinskoj uniji.

Oni optužuju britanskog ministra finansija Filipa Hamonda, koji je za "blaži Bregzit" da pokušava da blokira izlazak Britanije iz EU.

Ovlaštenja Mejove su oslabljena nakon što je ona prošle godine raspisala prijevremene izbore uz nadu da će povećati svoju većinu u parlamentu, te dobiti jače pozicije u pregovorima oko Bregzita. Međutim, ostala je na čelu manjinske Vlade koja se oslanja na podršku manje partije iz Sjeverne Irske.

Ona je prošle sedmice insistirala na tome da "nije utišana" i da namjerava da provede Britaniju kroz Bregzit.

Njene pristalice danas su stale u odbranu premijera ali nisu iznijeli jasan stav o vrsti odnosa koju Vlada želi sa EU.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Ember Rad istakla je da je Britanija u sklopu dogovora otvorena za "carinski dogovor ili carinsko partnerstvo".

Radova je insitirala na tome da je komitet Vlade koji će donijeti odluku o stavu prema Bregzitu mnogo jedinstveniji nego što neki misle.

"Mislim da će iznijeti nešto što će svima odgovarati. Moraće donijeti određene izbore, ali svi želimo isto a to je da dođemo do dogovora funkcionalnog za Britaniju", zaključuje Radova.

Izvor: SRNA