latinica  ћирилица
04/02/2018 |  16:00 ⇒ 05/02/2018 | 12:12 | Autor: RTRS

Trebinje: Simposion "Teologija u javnoj sferi"(VIDEO)

Od 8. do 11. februara u Trebinju će, u organizaciji Centra za filosofiju i teologiju, biti održan peti simposion "Teologija u javnoj sferi". Kao i do sada, najzastupljenija forma biće panel diskusije. Planirane su četiri, a diskutovaće renomirani stručnjaci.
Trebinje - Simposion - Foto: RTRS
Trebinje - SimposionFoto: RTRS

Teme o kojima će se razgovarati u okviru panel diskusija su: "Umjetnost i kanon: između autentičnog ropstva i (ne)autentične slobode", "Izazov klerikalizma u Crkvi", "Pravoslavna etika i duh kapitalizma: da li pravoslavni narodi propadaju", "Depresija - bolest savremenog doba".

"Najbolje je reći da je to jedan skup koji omogućava da razgovaraju teolozi i drugi naučnici, pa evo i umjetnici, a sve da bi se prevazišla izvjesna dihotomija koja se gura u prvi plan između teologije i drugih nauka... Sve su to zajedničke teme koje se pokušavaju prevazići, problematizovati i odgovoriti na te probleme...", kaže sveštenik Branislav Rajković.

Predavači će biti eminentni stručnjaci. Između ostalih, jedan od značajnijih teologa danas - američki teolog grčkog porijekla Aristotel Papanikolau, akademski slikari Milivoje Unković i Mileta Prodanović, Tomas Bremer koji dolazi sa katoličkog bogoslovskog fakulteta u Minsteru...

"Ono što je novina, jeste da će biti organizovane i izzvjesne prezentacije po uzoru na čuvene ted konferencije i ted prezentacije, tako da će u sklopu toga nastupiti mladi fizičari. Prezentaciju će takođe imati islamski teolog sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Kenan Musić, koji će obrađivati temu Kurana", navodi Rajković.

Panel diskusije i predavanja biće održani u Kulturnom centru, a promocije i izložbe u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Termini će biće dostupni na sajtu Eparhije i Radio-televizije Republike Srpske.