latinica  ћирилица
04/02/2018 |  16:05 ⇒ 16:07 | Autor: RTRS

Kecmanović: Albanci su propustili svojih pet minuta - stvari idu u prilog Srbima

Profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da su Albanci propustili svojih pet minuta i da se stvari okreću protiv njih, te da bi bilo pametno taj proces malo usporiti, kupovati vrijeme, jer stvari idu Srbima u prilog i ne treba da žure.
Nenad Kecmanović (foto: © Sputnik/ Radoje Pantović) -
Nenad Kecmanović (foto: © Sputnik/ Radoje Pantović)

Govoreći o "non-pejperu" koji je Španija uputila Briselu uz naznaku da ne želi da samoproglašeno Kosovo uđe u bilo kakve integracije, Kecmanović je rekao da kad se neko sam suoči sa problemom, onda počinje ozbiljno da ga doživljava i da tu dolaze do izražaja dvostruki standardi.

"Malo se čudim da se iz Beograda i Banjaluke više ne insistira na tim standardima. Mnogo jak argument koji se marginalno pominje jeste da ne možete da imate dva aršina - jedan za BiH, a drugi za Srbiju. Kosovo može da izađe, a Srpska ni za živu glavu", rekao je on u intervjuu za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, šire i ozbiljnije protivrječje u međunarodnoj politici je da je OEBS-ova Rezolucija o nedodirljivosti granica u Evropi srušena već kod raspada Јugoslavije.

"Kad je Amerika završila neke važne poslove za njih na Balkanu, onda su se ponovo vratili na to. Kada se pojavila Katalonija kao problem, onda je problem sa Kosovom postao sve neprijatniji. Zemlje EU će težiti da se svi separatistički pokreti principijelno riješe. Mislim da su, što se toga tiče, Albanci svojih pet minuta propustili i da se stvari okreću protiv njih. Bilo bi pametno taj proces malo usporiti, kupovati vreme, jer stvari idu nama u prilog i ne treba da žurimo", rekao je Kecmanović.

On pritisak SAD na predsjednika i premijera samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja vidi kao jasan signal da je Vašington otpisao tu ekipu.

Kada je riječ o najavljenoj posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Kecmanović je rekao da ne voli da daje tvrde sudove, ali je gotovo siguran da to neće dovesti do pomirenja dva naroda.

"Odnosi su suviše komplikovani da bi mogli da se riješe jednim razgovorom", rekao je on i ukazao da je "postala praksa da povremeno sa svih strana čujemo vrlo ozbiljne uvrede, šamaranja, pljuvanja preko kojih se brzo prelazi".

On je istakao da ne vjeruje da će prilikom susreta predsjednika Hrvatske i Srbije doći do nekog kompromisa.

Komentarišući to što su Hrvti izložbu o Јasenovcu u UN ocijenili kao "incident", Kecmanović je rekao da je incident u smislu zato što se to pitanje povlači još od socijalističkog perioda, kada su postojali ozbiljni sporovi oko broja stradalih Srba, odnosno žrtava u Јasenovcu, kakva je bila nacionalna struktura i to se periodično obnavlja.

"Kako kome odgovara, to pokrene. Mislim da je srpska strana u prednosti, jer sve više zemalja osuđuje potez Hrvatske. Vučić čini uslugu Kolindi Grabar Kitarović kada prihvata poziv, a sa druge strane ima šansu da postavi neke druge važne stvari na dnevni red", rekao je on.

Upitan zbog čega je susret Vučića sa predsjednikom Turske Erdoganom i Bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem za mnoge sporan, Kacmanović je rekao da je sporno mnogo šta, a prije svega status Izetbegovića u čitavoj priči.

"On nije imao mandat Predsjedništva. To je kolektivno tijelo, a on u ovom momentu nije ni predsjedavajući. Јedna od tema bila je mreža puteva, ali to su teritorije koje nisu pod bošnjačkom kontrolom u BiH. Mogao je da nastupi pojedinačno, kao predstavnik Bošnjaka u Predsjedništvu, ali ovo se nije ticalo teritorije za koju je nadležan", rekao je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, i Alija Izetbegović je isto tako neovlašćeno, bez saglasnosti ostalih članova Predsjedništva, otišao na konferenciju Islamske svjetske zajednice.

"Kad se vratio, Nikola Koljević mu je javno prigovorio, a on je rekao da je mislio da kao što, recimo, predsjednik vlade može da nastupa individualno, tako može i on", rekao je Kecmanović.

On je naglasio da se postavlja pitanje uloge Erdogana, koji sve to jako dobro zna.

"On je birao učesnike i to je zapravo bio susret Vučića i Erdogana, ali se u toku pregovora pojavio i Izetbegović. Priča se da je Erdogan u Vučićevom prisustvu održao lekciju Izetbegoviću zbog toga što stalno opstruiše Vučićeve pokušaje da se neki odnosi normalizuju", rekao je Kecmanović.

On je istakao da Erdogan vodi vrlo neobičnu spoljnu politiku koja je počela sa strateškom dubinom i neoosmanskom politikom, ne samo na Balkanu nego i na Bliskom istoku koja se jako dopala dijelovima Balkana koji su muslimanski, a koju su hrišćani osuđivali.

"Erdogan sada pokušava da se nametne kao faktor na Balkanu. Takvoj ambiciji bi odgovaralo da pokuša da pronađe neku spoljnopolitičku formulu, kompromisnu liniju gdje bi hvatao balans, ako hoće da bude prihvaćen u svim balkanskim protivrečjima", smatra Kecmanović.

On je dodao da Erdogan vodi politiku protivrječnih poteza i htio bi da ugodi svima, a to je nemoguće.

"Nastupa vrlo ofanzivno, slatkorječivo, sa puno obećanja, što je karakteristično za orijentalnu kulturu i diplomatiju. Imali smo posljednjih godina situacije da učini neke dobre poteze sa Beogradom, pa onda ode u Prištinu i kaže da je Turska Kosovo i Kosovo je Turska", podsjetio je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, u BiH su najviše došli do izražaja ti pokušaji u mjeri u kojoj je on favorizovao jednu, bošnjačku, muslimansku stranu i izazvao je otpor kod Srba i Hrvata.

"Turska ekonomija ima veliki potencijal i može da ulaže. U Sarajevu kažu da im izjavljuje ljubav po osnovi islamizacije za vrijeme Osmanskog carstva, ali što se novca i investicija tiče, to je okrenuto ka Srbiji. Ljubomorni su", zaključio je Kecmanović.

Izvor: SRNA