latinica  ћирилица
04/02/2018 |  17:58 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Najsnažnija snježna oluja ikad u Moskvi, ima mrtvih (VIDEO)

Najmanje jedna osoba je izgubila život a pet je povrijeđeno u Moskvi tokom najsnažnije snježne oluje ikada zabilježene u gradu otkako se vodi evidencija.

To je saopšteno iz kancelarije gradonačelnika i meteoroloških službi.

U ruskoj preijstonici je za 24 sata palo 43 centimetara snijega, što je više od polovine onoga što je palo tokom mjesec dana, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

"Јedna osoba je nastradala kad je drvo palo na dalekovod", naveo je gradonačelnik Sergej Sobjanjin, i dodao da je prema dosadašnjim informacijama oluja oborila 360 stabala.

Sobjanjin je putem Tvitera poručio građanima da budu oprezni i da će se vrijeme dodatno pogoršati.

Na moskovskim aerodromima je desetine letova kasnilo a više ih je otkazano.

Nešto ranije je iz Moskovskog meteorološkog biroa rečeno da je u subotu u Moskvi palo 14 milimetara vode za 12 sati, čime je oboren dosadašnji rekord iz 1957.

Moskvu je pogodila "Arktička invazija", koja je donijela rekordne količine snijega i ledeni arktički vazduh, izjavila je Tatjana Poznaikova, stručnjak za meteorologiju.

"Moskva je u u centru velikog ciklona koji se sastoji od dva manja - jedan dolazi sa sjeverozapada a drugi sa Mediterana preko Balkana, što otvara put za hladni arktički vazduh. Zato kažemo da je Moskva pod arktičkom invazijom", rekla je ona za Tass.

Izvor: B92