latinica  ћирилица
05/02/2018 |  08:36 | Autor: RTRS

Sutra "Dan D" za evrointegracije Balkana

Sutra je "Dan D" za Zapadni Balkan, a prije svega za Srbiju i Crnu Goru, jer će tada biti objavljena strategija Evropske unije o potencijalnom proširenju.
Balkan (Foto: Sputnik) -
Balkan (Foto: Sputnik)

Ako budu usvojeni dosadašnji prijedlozi, i naravno ako ispuni uslove, Srbija bi 2025. godine mogla da postane punopravna članica Unije. Prema Nacrtu ovog dokumenta, u evrointegracije Srbijom ide i Crna Gora, a uslov koji obe države moraju ispuniti je vladavina prava. U slučaju Srbije neophodna je i normalizacija odnosa sa Kosmetom.

Prema onome što je do sada poznato, tokom 2019. godine trebalo da budu ispunjena prelazna mjerila u poglavljima pravosuđa i unutrašnjih poslova, kao i puna normalizacija odnosa s Kosovom. Po ispunjenju ovih uslova, EU bi trebalo da riješi pitanje mjerila za zatvaranje poglavlja, i da bude spremna za drugu fazu pregovora najkasnije do kraja 2019. godine. U Nacrtu se navodi da bi zemlje članice EU mogle da daju pristanak na zatvaranje pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom na međuvladinoj konferenciji do kraja 2023. godine.

Posljednji korak je ratifikacija pristupnih sporazuma, što bi značilo i ulazak u ponopravno članstvo, ne samo dvije zemlje, već cijeli region. Plan EU je da u svoje članstvo primi šest balkanskih država: Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, ali i samoproklamovanu državu Kosovo jer EU strahuje da Rusija opasno širi svoju zonu uticaja, upravo na područje gdje tradicionalno već ima saveznike - Zapadni Balkan.

Međutim, Nacrt ovog dokumenta nije i konačan jer svaka zemlja članica Unije, može da pošalje svoje prijedloge, ali i zamjerke, kao što je to prethodih dana učinila Španija. Naime, ova zemlja je u Brisel proslijedila niz protestnih dokumenata, u kojima između ostalog piše da se protive korišćenju termina WB6 (skraćenica za šest zemalja Zapadnog Balkana), kao i da za njih “Kosovo nije dio procesa proširenja“ i da se Kosovo može posmatrati samo kao region u okviru Srbije.

Izvor: Blic