latinica  ћирилица
05/02/2018 |  09:12 | Autor: RTRS

Krčmar: Krajnje vrijeme za deblokadu Zajedničke komisije za nadzor OBE

Poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Đorđo Krčmar upozorava da je krajnje vrijeme za deblokadu rada Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije, koja je posljednjih mjeseci bez ikakvog civilnog nadzora.
Đorđo Krčmar -
Đorđo Krčmar

"To je u suprotnosti i sa poslovnikom o radu ove komiisje, a time se krši i Zakon o radu Obe, koji jasno propisuje nadležnost i obaveze Komisije. Ranije smjene i imenovanja odigravali su se ishitreno", rekao je Krčmar za "Dnevni avaz".

Krčmar, koji je i član Komisije za nadzor nad radom Obe, pita - zašto zamjenici predsjedavajućeg Komisije Bariša Čolak ili Safet Softić ne sazovu sjednicu Komisije?

"Ako je sjednica mogla da bude zakazana da se usvoji budžet Obe, može i sada, da mi radimo svoj posao koji nam zakon nalaže", istakao je Krčmar.

Krčmar je potvrdio da je po napuštanju SDS-a i prije nedavnog pristupanja DNS-u djelovao kao nezavisni poslanik, te da je tada bilo riječi o tome da bude na čelu Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obe.

Ovo tijelo zasjedalo je posljednji put u oktobru prošle godine, kada je na rok od 60 dana za privremenog predsjedavajućeg bio imenovan Čolak, a komisija je u blokadi od jula prošle godine, kada je smijenjen predsjedavajući Nikola Špirić, nakon čega je ostavku na članstvo u Komisiji podnio njegov stranački kolega Sredoje Nović.

Izvor: SRNA